Egyre biztosabb: a Fidesz a választástól való távoltartással pályázik a kétharmadra

Egyre biztosabb: a Fidesz a választástól való távoltartással pályázik a kétharmadra

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 303 250-en szerepelnek a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékében, elvben tehát majdnem 300 ezer plusz- voksot is kaphat segítségükkel a Fidesz (a Fideszben azzal kalkulálnak, hogy ezek a szavazók ismét 95 százalékban rájuk húzzák az ikszet 2018-ban), írja a lap.

Kétharmaduk még 2013-14-ben regisztrált, ők tíz évig benne is maradnak a névjegyzékben, sőt, ha időközben részt vesznek választáson vagy népszavazáson, ez az idő újraszámítódik. Az azóta eltelt időszakban százezren regisztráltak, ami azt jelenti, hogy csökkent a lelkesedés, de a kormánypártot ez nem ingatja meg.

A Fidesz ugyanis állami százmilliók felhasználásával igyekszik mindent elkövetni azért, hogy mozgósítsa ezeket az embereket (aljas módon azzal sem törődve, milyen feszültségeket gerjeszt ez az itthoni és határon túli magyarok között – a szerk.).

Újabb piszkos trükk a Fidesz trollhadseregétől

Úgy tűnik, ezek a propagandisták az utóbbi időben új taktikához folyamodtak. A több olvasónk által is jelzett módszer lényege, hogy a kamuprofilok futtatói szigorúan politikamentes közösségimédia-csoportokban tesznek közzé a Jobbik támogatására felszólító üzeneteket.

Orbán Viktor még júliusban írt levelet a külhoniaknak, amelyben emlékeztette őket arra, hogy 2010 után a fideszes többségű parlament egyik első döntése volt a kettős állampolgárság megadása a határon túliak számára. Emellett azt sem mulasztotta el megjegyezni a miniszterelnök, hogy a szavazáshoz regisztrálni kell.

Ez a kis „figyelmesség” a Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn közzétett adatai szerint nettó 196,5, azaz bruttó 250 millió forintjába került a magyar adófizetőknek.

Külön látványossá válik a pofátlan nyomulás, ha belegondolunk, hogy októberben a Nemzeti Választási Iroda is kiküldött egy levelet a mintegy 650 ezer szavazókorú külhoni választópolgárnak, amiben szintén a regisztrációra és a szavazás menetére hívják fel a figyelmüket.

Hogy pontosan hány mandátum sorsáról döntenek majd a határon túlról érkező szavazatok, attól is függ, a regisztráltak közül hányan voksolnak és hányan szavaznak végül érvényesen.

Hírdetés

2014-ben 193 ezer külhoni magyar szerepelt a külhoniak névjegyzékében, közülük csak 158 ezren szavaztak, és ebből mindössze 128 ezren érvényesen.

Korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona azt valószínűsítette, hogy jövő áprilisra a külhoniak névjegyzékében 320 ezren lesznek. Az érvényesen szavazók száma így megközelítheti a 200 ezret,

ami elég ahhoz, hogy szoros küzdelem esetén döntő lehessen a végeredmény szempontjából.

De a Fidesz számára van egy sokkal kedvezőbb lehetőség is:

alacsony belföldi szavazási részvétel mellett ugyanis ez a külhoni szavazati arány akár két-három mandátumhoz is elég lehet.

Ezért prbálja a Fidesz erőt, energiát és főleg közpénzt nem kímélve eltántorítani a hazai ellenzéki szavazókat attól, hogy részt vegyenek a jövő áprilisi voksoláson.

A Magyar Nemzet emlékeztet:

az Iránytű Intézet legutóbbi mérése szerint a teljes népességen belül hat százalék biztosan nem szavazna, a bizonytalanok aránya pedig 12 százalék.

Ember Zoltán, a közvélemény-kutató elemzője nemrég egy kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki, mi is a fideszes stratégia lényege:

„2018 fejben és helyben fog eldőlni” – A jövő évi lesz a legmegjósolhatatlanabb választás hazánkban

Ha tisztázódik az ellenzéki térfél politikai földrajza, akkor a kormányváltást akarók is könnyebben teszik majd le a garast akár a Jobbik, akár az MSZP, akár egy baloldali összefogás mellett? Megismétlődik 2014 és a Fidesz újra kétharmadot szerez? Milyen hatása volt a politikai erőviszonyokra Botka László eltűnésének? A kormányváltók hajlandók az esélyesebb kihívót támogatni helyben?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »