Egyre furcsább rekordokért másznak a Mount Everestre

Egyre furcsább rekordokért másznak a Mount Everestre

KATMANDU. Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre, többek közt az elsõ csúcshódító vegán vagy az elsõ feljutó rendõrházaspár címéért – közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezetõ csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban.   

Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik – néha addig nem is létezõ – rekordot akartak felállítani.   

Egyre többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idõsebb volt.

Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.   

Kezdetben egy kézen meg lehetett számolni a vakmerõ hegymászókat, ma évente több száz fizetõ turista vág neki a világ legmagasabb csúcsa megmászásának.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »