Egyre több áldozatot követel a kaliforniai tűzvész

Egyre több áldozatot követel a kaliforniai tűzvész

SAN FRANCISCO. Huszonegyre emelkedett szerda estére a Kaliforniában tomboló tûzvész halálos áldozatainak száma.

A heves szél újra felszította a lángokat Kalifornia északi vidékein, elsõsorban a történelminek mondott borvidékeken. A tûzoltók képtelenek megbirkózni a lángokkal, a bozóttüzek száma szaporodik. A kaliforniai erdészeti és tûzvédelmi hivatal szóvivõje, Daniel Berlant szerdán este arról tájékoztatta a sajtót, hogy a keddi 17 helyett szerdán már 22 helyen pusztított bozóttûz.   

Több mint 3500 ház – lakóépületek és üzletek sora – lett a tûz martaléka, szõlõk és borospincék semmisültek meg, mindent hamu és füst borít. A Sonoma völgy egyik részén a hatóságok kötelezõ kiürítést rendeltek el.   

A Sonoma megyei seriff, Robert Giordano arról számolt be, hogy több mint 600 ember eltûnt, de reményei szerint életben vannak, de a tûz és a kaotikus helyzet miatt rendkívül nehéz a kommunikáció. Ezzel együtt is, a seriff arra számít, hogy a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma emelkedni fog. "A pusztítás óriási, bizonyos területekre még be sem tudunk menni, hogy felmérjük a helyzetet" – fogalmazott Giordano.   

Napa megyében Calistoga városát kiürítették, a megyei katasztrófa-elhárítási hivatal helyi vezetõje, Diane Dillon arról tájékoztatta a sajtót, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai házról házra jártak, és távozásra szólították fel az ott élõket. Kötelezõ kiürítést rendeltek el Solano megyében is.   

A napai tûzoltóság vezetõje, Barry Biermann szerint az erõs szél és az alacsony páratartalom csak segíti a tûz terjedését.   

Kalifornia déli vidékein hûvösebb az idõjárás, s ez segítette a tûzoltókat a lángok elleni küzdelemben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »