Eladó a dokumentum, amelyet John F. Kennedy utoljára írt alá

Eladó a dokumentum, amelyet John F. Kennedy utoljára írt alá

PHILADELPHIA. Eladásra kínálják Philadelphiában azt a dokumentumot, amelyet John F. Kennedy egykori amerikai elnök a halála elõtt utoljára aláírt a Fehér Házban.

A történelmi dokumentumok kereskedelmével foglalkozó Raab Collection elnöke, Nathan Raab szerint a ritka dokumentum egy fénykép, mely az elnököt ábrázolja íróasztala mögött ülve, az ára 80 ezer dollár. A szakember szerint ez a Kennedy elnökségének idejérõl származó "egyik legfantasztikusabb és legjelentõsebb relikvia", amely valaha a piacra került.   

1963. november 21-e reggelén Kennedy elõször megreggelizett a gyerekeivel, majd alig egy órával a Texas állambeli San Antonióba indulása elõtt, még találkozott Thomas Estesszel, Burkina Faso nagykövetével, valamint Charles Darlingtonnal, Gabon nagykövetével. Ez volt az utolsó találkozója a Fehér Házban.   

Estes szerint az elnök akkor átadta neki az aláírt fényképet és arra kérte, hogy maradjon Washingtonban, amíg visszatér Texasból, hogy folytatni tudják a beszélgetésüket. Kennedy ezután útnak indult San Antonióba.

John F. Kennedy 1961 és 1963 között volt az Egyesült Államok 35. elnöke. A hidegháború egyik legforróbb évtizedének kezdetén foglalta el az ovális irodát: meg kellett küzdenie a kubai helyzettel (Disznó-öböl, kubai rakétaválság), a kommunizmus latin-amerikai elõretörésével, elnökségére esett a berlini fal felépítése és ekkor kezdõdött a vietnami válság is. 1963. november 22-én merénylet áldozata lett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »