Elemzők: oda a koalíció stabilitása

Elemzők: oda a koalíció stabilitása

POZSONY. Ha a koalíció pártjainak elnökei racionálisan viselkednének, akkor a pénteki koalíciós tanácson legalább az alapvetõ dolgokban meg kellene egyezniük. A politika azonban nem mindig racionális, emellett az esetleges megállapodás sem változtat azon a tényen, hogy a kormánykoalíció eddigi stabilitásának vége – vélekedett Juraj Hrabko publicista és Eduard Chmelár politikai elemzõ.

„A jövõben úgy viselkedhetnek majd, mint egy jól összejátszó csapat, de legbelül megmarad a viszály“ – mutatott rá Juraj Hrabko. „Andrej Dankónak folyamatosan felemlegetik majd azt, hogy felmondta a koalíciós szerzõdést, s ez mit jelent. Az asztalon marad a tény, hogy ez jelentette a Robert Fico-kormány stabilitásának végét“ – mondta a publicista a Teraz.sk portál TABLET.TV címû politikai mûsorában.

Hozzátette: meglepte õt az ellenzéki politikusok passzivitása, akik többé-kevésbé csak figyelték a történéseket, ahelyett, hogy a parlamentben már régen javasolták volna az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) valamelyik minisztere elleni bizalmatlansági szavazást. Egy ilyen voksolás ugyanis a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) arra kényszerítette volna, hogy egyértelmûen állást foglaljon, milyen politikát is akar folytatni.

Hrabko úgy véli, a jelenlegi válságban végül is fõ vétkesnek a sajtót fogják kikiáltani, azon mint hangsúlyozta, az SNS meggondolatlanságával hibát követette el. „Nem mondhatják fel a koalíciós megállapodást, majd ezen megállapodás alapján kérik a koalíciós tanács összehívását. Ez már több, mint paradoxon“ – jegyezte meg.

Chmelár: együtt kell maradniuk

Eduard Chmelár politikai elemzõ leszögezte, mindhárom partner számára a legkedvezõbb lépés az, ha a választási idõszak végéig együtt maradnak. „A politika azonban nem racionális lépések mentén zajlik“ – fûzte hozzá azzal, ha a kormányfõ meg akarja tartani a jelenlegi kormányt, akkor nem gyakorolhat túl nagy nyomást az SNS-re, „hogy még levegõhöz se jusson“. Az SNS pártstruktúrái ugyanis Chmelár szerint valóban követelik a koalícióból való kilépést. „Ez azonban egy csapda, amelybe néha beleesnek a nagy tagbázissal rendelkezõ pártok. Azt feltételezik, hogy amit õk gondolnak, ugyanazt gondolják a választóik is. Ez egy hatalmas tévedés. Az SNS választói ugyanis ma nem értik Andrej Danko lépéseit, a tisztségviselõk azonban igen“ – fejtette ki.

Az elemzõ azt gondolja, hogy a helyzet rendezése az SNS elnökének is érdekében áll, ugyanis bár jelen pillanatban még ellenõrzés alatt tartja a pártját, ám a csökkenõ preferenciák esetében ez idõvel megváltozhat, s késõbb követelhetik az õ menesztését. Ezzel Juraj Hrabko is egyetért. „A fõ politikai játékos Robert Fico, nem pedig Andrej Danko. Andrej Danko forró kását fõzött, amit most meg kell ennie“ – tette hozzá.

A leggyengébb láncszem

„Az SNS politikájának leggyengébb láncszeme a mediális politikája. Vegyük például a különféle botrányokat. Azokban a Smer-SD is ludas volt, de hallgatott, mert tudta, hogy csak rontana a helyzeten. Õk azonban a nyilvánosság elé álltak“ – jegyezte meg Chmelár.

Az elemzõ szerint a kommunikáció javítása helyett a párt folyamatosan új témákkal rukkol elõ. „Igyekeznek olyan témákat elõhúzni, mint az ombudsman PRIDE-menettel kapcsolatos álláspontjának bírálata, ami bár jellemzõ az SNS-re, de nem az jelenti a koalíciós vita csúcspontját. Az elsõ jó húzás, amit Andrej Danko tett, a vagyonbevallások megszigorításának javaslata. Még akkor is, ha ez csak afféle kardcsörtetés. Az SNS olyan témákkal jön elõ, amelyekkel már a kezdetektõl foglalkoznia kellett volna” – hangsúlyozta Chmelár.  Az új témák megnyitása szerinte nem folytatódhat a végtelenségig, ezért azt feltételezi, hogy a koalíciós tanács szabja majd meg számára a kereteket.

Szakmai vitára van szükség

Mindkét elemzõ véleményezte Szlovákia, Csehország és Ausztria kormányfõinek Emmanuel Macron francia elnökkel történt salzburgi találkozóját. Hrabko és Chmelár egyetértettek abban, hogy Robert Fico kormányfõnek ehhez a megbeszéléshez nem volt szüksége mandátumra a kormánytól, s a bonyolult jóváhagyás inkább a koalíción belüli pozíciós játékok részét képezte.

A szakértõk kevésbé pozitívan állnak Robert Ficónak az Európa magjához való tartozásról szóló kijelentéseirõl. Ez a téma a tanácskozás során is felmerült. „Robert Fico ezt a témát belpolitikailag használja ki, a bírálatok elfojtásának eszközeként alkalmazza” – mutatott rá Chmelár hozzátéve, nem tartja szerencsésnek a kormányfõ hozzáállását. „Szükség van egy szakmai jellegû vita elindítására. Nem csak jogunk, hanem kötelességünk is megszabni olyan témákat, amelyeket át akarunk ültetni. Úgy, hogy a szûkebb körû integráció Szlovákia számára valóban elõnyös legyen“ – szögezte le.

Ezzel Hrabko is egyetértett. „Ami Európa magvát illeti, arról szinte semmit sem tudunk, és szerintem addig nem is tudunk meg, amíg nem fejezõdnek be a németországi választások“ – tette hozzá a publicista.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »