Elhunyt a caudillo egyetlen gyermeke

Elhunyt a caudillo egyetlen gyermeke

Kilencvenegy évesen elhunyt Francisco Franco (1892-1975) egykori spanyol vezető egyetlen gyereke. Carmen Francót csütörtökön érte a halál Madridban, rákos volt.

María del Carmen Franco Polo 1926-ban született Oviedóban. Édesanyja egy gazdag helyi üzletember lánya volt, akivel Franco feltörekvő katonatisztként 1923-ban találkozott. A pár nemsokára Marokkóba költözött, ahol Franco felépítette katonai és hatalmi befolyását, amelynek segítségével később sikerrel szegült szembe a spanyol köztársasági kormányzattal.

Az El Espanol napilap szerint Carmen Francónak a caudillo egyetlen utódjaként magányos és elzárt gyermekkorban volt része, apja a nyilvánosság előtt a spanyol katolikus falangista ifjúság arcává formálta őt.

Carmen Franco 1950-ben házasodott össze egy arisztokrata felmenőkkel is rendelkező idegsebésszel, akivel együtt a nemzeti rendszer külföldi követeiként munkálkodtak, miközben hét gyerekük született.

A család Franco 1975-ös halála után is megtarthatta a vezér vagyonának többségét. Carmen emellett hercegnői címet is kapott az újonnan trónra lépett királytól, I. János Károlytól, így hivatalosan megőrizhette helyét a spanyol arisztokrácia tagjai között.

Carmen Franco a haláláig vezette a Nemzeti Francisco Franco Alapítványt (FNFF), amely apja örökségét hivatott népszerűsíteni. Korábban azt nyilatkozta, apja "soviniszta" volt, de egyben "mértéktartó és intelligens" is, a polgárháború előtt pedig jó humorérzékkel rendelkezett.

Franco egyetlen lányának halála szimbolikus fordulópontot jelenthet azok számára, akik úgy érzik, hogy még nem hegedtek be a polgárháború és a diktatúra okozta sebek – merengett a TheLocal.es internetes hírportál.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »