Elhunyt Bokros Péter grafikus, a legendás Inconnu Csoport egyik alapítója

Molnár Tamás búcsúja:

Elment a legjobb barátom és harcostársam.

Meghalt Bokros Péter, Petya a grafikus, a Táltos, a Hókuszpók, az EMBER, aki mindenkin azonnal és önzetlenül segített. Ő volt az, aki feláldozta a teljes életét a hazáért, de még csak egy "köszönöm"-öt sem kapott érte, szinte nyomorogva ment el. Szégyellheti magát Magyarország! Barátaid szívében emléked örökké él! Jó volt veled, Te voltál a jobbik énem! Odaát találkozunk!

Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Inconnu_Csoport
Régi web: http://www.inconnucsoport.hu/
Videó: https://youtu.be/eZOfPgUBCYg
A mágus: https://youtu.be/xRoUJTmbOSY
Facebook: https://www.facebook.com/bokros.peter.14?ref=br_rs

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftamas.molnar.9%2Fposts%2F1732097033521921&width=480

Hírdetés

A ma létező politikai, közéleti, művészeti formációk közül talán az Inconnu Csoport a legrégebben megalakult civil közösség. Alapító tagjai, Bokros Péter és Molnár Tamás grafikusok (Csécsei Mihály, Serfőző Magdolna, Kovács Miklós) 1978. május elsején Szolnokon szerveződtek össze, hogy a klasszikus művészeti ágakban bemutassák alkotásaikat.

A tűzzománc, grafika, festett gipsz-szobrok készítését – csatlakozva a Nyugat-Európában akkortájt kibontakozó új alkotói folyamatokhoz –, hamarosan felváltotta a cselekvő akcióművészetek bemutatása. A tagok kreatív aktivitásuk során a cselekvésre épített művészeti ágak mellett különféle önkifejezési területeket érintettek.

Ez a nyitott és sokszínű, intézményrendszeren kívüli, közéleti töltéssel rendelkező alkotói életforma a kommunista diktatúrában nem maradhatott politikai következmények nélkül. Tevékenységük növekvő számú „adminisztratív intézkedést” váltott ki az aczéli kultúrpolitika és a belügyi hatóságok részéről. Leveleiket felbontották és megsemmisítették, telefonjaikat lehallgatták (ahogy sokszor ma is, hiszen nem léptek az egykor "ellenzéki" SZDSZ útjára), műalkotásaikat elkobozták, bemutatóikat betiltották, művészeti rendezvényeiket szabálysértési eljárások és házkutatások követték. Városi, megyei, később országos szinten betiltották a fennálló rendszert kritizáló kiállításaikat.

Az ellenséges, elnyomó hatósági intézkedések hatására a csoport egyre inkább radikalizálódott, megerősödött közéleti, ezen belül ellenzéki és antikommunista karaktere.

(Kuruc.info)

A csoportról bővebben: Elfeledett születésnap: 30 éves az Inconnu művészeti csoport


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »