Elhunyt Prince amerikai popénekes

Minnesotai otthonában csütörtökön elhunyt a Prince művésznéven ismert amerikai popénekes. Az elmúlt időszakban influenzája miatt kórházi ápolásra szorult előadó halálának pontos okai nem ismertek.

Az 57 éves, hétszeres Grammy-díjas énekes halálhírét sajtósa az AP hírügynökségnek megerősítette. Halálának okáról nem közöltek részleteket, a híresség azonban néhány napja kórházi kezelésre szorult influenzája súlyosbodása miatt.

Az MNO.hu által idézett TMZ portál arról írt, hogy Prince hetek óta súlyosan influenzás volt, és már két koncertjét is törölni kellett. A múlt héten az atlantai fellépés után rosszul lett a magángépén, ezért az illinois-i Moline-ban kényszerleszállást hajtottak végre, és kórházba szállították az énekest. Később jobban lett, ezért kiengedték.

Prince Rogers Nelson néven született Minneapolisban afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként 1958. június 7-én. Amikor hétéves korában szülei elváltak, felváltva élt hol anyjánál, hol apjánál, s zongorán a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni. Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani. James Brown és Jimi Hendrix volt a példaképe, de magával ragadta a funky is.

Prince 1978-ban adta ki első albumát For You címmel, amelyen már világosan megmutatkoztak hatalmas ambíciói, ugyanis mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban. Little Red Corvette című slágere – a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt – a Music Television (MTV) egyik első klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Akkoriban jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című, félig önéletrajzi filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban eladott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az Egyesült Államokban 80 millió dolláros hasznot termelt.

A Hirado.hu arról ír: az alig 157 centis művész excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén hamar az öntörvényű sztárok közé emelkedett, ám még legnagyobb bírálói sem vonták kétségbe mély elhivatottságát a zene iránt, mint ahogy hihetetlen tehetségét és muzikális tudását sem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »