Elismerte a dél-koreai titkosszolgálat, hogy manipulálni próbálták az elnökválasztást

Elismerte a dél-koreai titkosszolgálat, hogy manipulálni próbálták az elnökválasztást

A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) egy belső nyomozás során megállapította, hogy kiberhadviseléssel foglalkozó részlege mintegy harminc munkacsoportot bízott meg a feladattal, és azok a 2012-es választásokat megelőző több mint két évben ezzel foglalkoztak. Akkoriban Ri Mjong Bak konzervatív politikus volt az elnök.

Ezek az egységek civileket fizettek azért, hogy különféle oldalakon – például a Twitteren – közzétett megjegyzéseikkel megpróbálják befolyásolni a közhangulatot a konzervatívok javára.

„Ezeket a csoportokat azzal bízták meg, hogy a kormány álláspontját népszerűsítsék, felvegyék a harcot az eltérő véleményekkel szemben, és azokat az Észak-Korea párti erők államügyek megzavarására tett kísérleteiként állítsák be” – írta a közlemény.

A 2012-es elnökválasztást Pak Gun Hje, a konzervatívok jelöltje nyerte a balközépet képviselő Mun Dzsae Innel szemben. A sors fintora, hogy öt évvel később Pak lemondásra kényszerült korrupciós botránya miatt, és helyét Mun vehette át.

Az új elnök a NIS reformját ígérte annak érdekében, hogy a hírszerzés többé ne avatkozhasson bele a választásokba.
Pak Koreai Szabadság névre átkeresztelt pártjának szóvivője, Kang Hjo Szang pénteken azt mondta: a hírszerzési vizsgálatot „politikai okokból” indították. „A NIS azt állítja, hogy távolságot tart a politikától, de újra politikai ügyekbe bonyolódik ennek a nyomozásnak a megindításával” – hangoztatta Kang.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »