Elítélték, de nem találják

Elítélték, de nem találják

Körözést adtak ki Gabriel Puiu Popoviciu ingatlanmágnás ellen, akit hét év szabadságvesztésre ítélt szerdán a legfelsőbb bíróság, de Popoviciut nem tudták börtönbe zárni, mert nem jelentkezett önként a rendőrségen, és a hatóságok nem találták meg romániai lakcímeinek egyikén sem.

A média rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az ingatlanmágnás már júniusban elhagyta Romániát, mert nem hosszabbították meg az ellene addig érvényben levő kényszerintézkedéseket, így akkortól szabadon utazhatott.

Az üzletembernek az Egyesült Államokban és Monacóban is van lakása a média szerint. A hatóságok az eljárásoknak megfelelően nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérik a bíróságtól, aminek alapján elrendelhetik ellene a nemzetközi körözést.

Popoviciut szerdán ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután abban találták vétkesnek, hogy jogtalanul és mélyen a piaci ár alatt szerzett meg a bukaresti mezőgazdasági egyetemtől egy 224 hektárnyi telket, amelyen később lakónegyedet építtetett.

Az egyetem volt rektora hat év börtönbüntetést kapott, Cornel Serbant, a belügyminisztérium titkosszolgálatának volt vezetőjét két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték az ügyben ügyészekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás címén.

Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dinca első miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül a rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért. Elkezdett üzletelni, az ő nevéhez fűződik több nemzetközi gyorséttermi, bútorkereskedői és szállodai márkanév meghonosítása a román piacon, amelyeket úgynevezett franchise-rendszerben működtetett.

Az üzletember idővel az ország egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát, az ő tulajdonában van egyebek mellett Románia egyik legnagyobb plázája, a bukaresti Băneasa Shopping Center, de a főváros területének egy százalékát is birtokolja.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »