Elsöpörheti a felháborodás a vizes vébé plakátjait

Elsöpörheti a felháborodás a vizes vébé plakátjait

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság plakátjai kiverték a biztosítékot a nagyközönségnél. Úgy tűnik, a szervezőbizottság ingerküszöbét is elérte a tiltakozáshullám, napokon belül bejelentésre készülnek az ügyben.

Alig több mint egy éve dőlt el, hogy Magyarország rendezheti a vizes világbajnokságot 2017-ben. A hangos sportdiplomáciai siker nyomán fellobbanó lelkesedést azonban hamar lehűtötte a vébé népszerűsítésére szánt első plakát, amely akkora vihart kavart, hogy a szervezők inkább lemondtak róla. A posztermizéria ezzel azonban nem ért véget: kijöttek az új arculattervek is, melyek az előzőnél is nagyobb felháborodást váltottak ki.

A plakátokat, ahogy a korábbiakat is, Fábián István készítette, aki a Wikiwand.comon olvasható életrajz szerint költő, tervezőgrafikus. Hetilapokba is írt, „több száz könyv és könyvborító grafikai, tipográfiai megoldása, gyűjteményes és egyedi fotóalbumok tervezése, kivitelezése fűződik nevéhez”. A Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), az európai és a nemzetközi úszószövetségnek is dolgozott, ő tervezte a 2006-os úszó-Eb kabalaállatát, melyet később a 2012-es foci-Eb pályázatán is felhasználtak. A puli egyébként az úszó-vb „próbaplakátján” is szerepelt, kissé átalakítva. Nem árt megjegyezni, hogy a labdarúgó-Eb pályázati bizottságának vezetője is az úszószövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás volt. Fábiánt azzal is megvádolták, hogy az Eb-plakátok tervezésénél gyakorlatilag másolta a bükkfürdői fürdő katalógusának arculatát.

Amikor az úszóvébé plakátjai kikerültek a MÚSZ Facebook-oldalára, a laikus és a profibbnak tűnő hozzászólók többsége is szétszedte a munkákat. „Az összes ráhúzott logó layere látszik”, „ilyen apró, szakmaiatlan dolgok, hogy aranymetszés, gondolom, nem izgatták az elkövetőt”, „nekem tűnik úgy, hogy a vízcseppek, a kavargó víz elég igénytelenül lett photoshoppolva”. A hozzászólások szinte kivétel nélkül negatívak, így mi is megkértük vezető grafikusunkat, hogy mondjon véleményt a dizájnról. Az egyik képen Gyurta Dániel, a másikon a pólósok csapatkapitánya, Varga Dániel emelkedik ki a Duna vizéből, a háttérben az Erzsébet híddal illetve a Parlamenttel. Kollégánk szerint a montázsok elkészítésénél a fotók egymásra helyezése teljesen amatőrnek tűnik. A vargás poszternél nem sikerült a játékos és a hátteret adó Országház szín- és fényviszonyait összehangolni, ezért a két kép a feltételezhető szándék ellenére nem szervül eggyé.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala

Egy másik plakáton a Lánchídról ugrik fejest a Dunába egy úszó. A színkoncepció itt is furcsa: a háttérben látható budai Vár egy része más színű maradt, mint a fotó többi darabja, koncepciót nem látni a döntés mögött.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala

A plakátokon látható Swimphony felirattal is akad gond. Elsősorban az, hogy a név már foglalt, egy brit iskolai úszóprogram használja, a gyerekek teljesítményét rendezik adatbázisba ezzel az applikációval.

A plakátokkal és dizájnjukkal kapcsolatos kérdéseinket szerettük volna feltenni Gyárfás Tamásnak, az úszók elnökének, de hiába próbálkoztunk, nem reagált hívásainkra. A szövetség kommunikációs vezetőjétől, Csurka Gergelytől aztán úgy értesültünk, ebben az ügyben hiába remélnénk választ Gyárfástól, ugyanis a plakátokkal a vébé szervezéséért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. foglalkozik. Szántó Évát, a cég vezetőjét számtalanszor kerestük telefonon, de nem sikerült elérni, így levelet írtunk, melyben egyebek között arról érdeklődtünk, kik és mennyi idő alatt tervezték a plakátokat, érkeztek-e pályázatok, vagy a szövetség házon belül dolgoztatott, és persze a legfontosabb: a sok kritika nyomán lesz-e változtatás.

Hétfőn szerencsénk volt, elértük Szántó Évát, aki udvariasan elhárította érdeklődésünket. Mint mondta, nagyon fontos megbeszélése van, és ebben az ügyben egyébként sem szeretne most mondani semmit. Később sem. Arra a kérdésre, hogy végül is újratervezik-e a plakátokat, kitérő választ adott, annyit azonban elárult, hogy nagyjából egy hét múlva fognak bejelentést tenni az arculati elemeket illetően. Úgy tűnik, a tömeges negatív reakció nem maradt visszhang nélkül, így kíváncsian várjuk, milyen új munkákkal rukkol elő a szervezőbizottság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »