Elüldözik az őseik földjéről az asszírokat

Elüldözik az őseik földjéről az asszírokat

A kurd Peshmarga és a hozzájuk köthető milíciák, kihasználva a terrorizmus és a káosz elterjedését Észak-Irakban, etnikai tisztogatást hajtanak végre a történelmi Ninive tartományban.

A kurdok régi  nagy álma, hogy létrehozzanak maguknak egy államot Törökország dél-keleti, Irak északi  és Szíria észak-keleti részein. A legfőbb gondjuk az, hogy a kurdok lakta területek nem összefüggő, hogy létrehozzanak egy egységes homogén államot kihasználva az Irakban és Szíriában dúló háborút a köztes lévő vidékeken etnikai tisztogatásba kezdtek.

Ninive völgy az asszírok ősi földje

Az elmúlt években az Iszlám Állam jelentős területet szállt meg Irakban és Szíriában. A szír Kamishli, Hasakah, és az iraki Ninive tartományban főként a több ezer éves múlttal rendelkező keresztény asszírok, szírek, és káldok éltek. De mivel ellentétben az arabokkal és kurdokkal fegyvertelenek voltak, ezért könnyű áldozataivá váltak az iszlamista terroristáknak.

A helyi források arról számoltak be, hogy a szír és iraki kurd erők szándékosan hagyták védtelenül az általuk ellenőrzött keresztény falvakat, hogy az Iszlám Állam  helyettük végezze el a piszkos munkát.

Asszír falu a Ninive völgyben

Most, hogy a szír és iraki keresztények önvédelmi szervezeteket alakítottak és sikeresen  zajlik őseik földjének felszabadítása, megtörni látszik a kurdok terve, hogy létrehozzanak egy összefüggő csak kurdok által lakott területet Irakban és Szíriában.

A történelmi Ninive völgyben élő asszírok nem csak az Iszlám Állam terrorszervezettől kell megvédenie magukat, hanem a felfegyverzett kurdok terrorizálásától is tartaniuk kell.

Az Amnesty International még januárban emelte fel a szavát azért mert a  szíriai kurdok etnikai tisztogatást hajtanak végre az általuk ellenőrzött területeken.

Hírdetés

Asszír katona

Asszír közösségi oldalak arról számolnak be, hogy az Észak-Irakot ellenörő kurd Peshmarga erői szándékosan elvágták az áramot azoktól a falvaktól amiket felszabadítottak az asszírok az Iszlám Állam alól. A  több évig menekülttáborokban élő civilek megpróbáltatásai hazatérésük után sem ért véget. A kurd katonák, ellenőrző pontokat állítottak fel az asszírok által lakott települések köré és vámot szednek az áthaladó autósoktól.

A Ninive völgyben lévő termőföldeket kisajátították, az iraki hatóságok által kiadott tulajdoni lapokat érvénytelennek tartják.

Kurd milíciák rendszeresen megtámadják az asszírok helyőrségeiket, majd az Iszlám Államot vádolják meg a támadások elkövetéseiben.

A helyi asszírok arról számolnak be, hogy a kurdok sok esetben rosszabbak mint az ISIS terroristák.

A kurdok az elmúlt 150 évben több etnikai mészárlásban vettek részt, amik főként a Közel-Kelet keresztény közösségei ellen irányultak.

Asszír népirtások helyei

A XIX. század végén a török-kurd csapatok az Anatóliai hegységben  keresztény asszírok százezreit mészárolták le.

A XX. század elején elkövetett keresztény népirtásokban kurd szabadcsapatok irtották ki a keresztény örmény, asszír, szír, arámi, és káld falvak százait. A mostani Dél-Törökország kurdok lakta területén száz évvel ezelőtt a lakosság túlnyomó többsége keresztény etnikumokhoz tartozott. Az 1915-től hét évig tartott népirtások következményekét szinte teljesen eltűnt.

Orientalista.hu  – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »