Elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát

Elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát

Elvágták az Iszlám Állam utánpótlási vonalát a szír felkelők: a lázadók elfoglalták a legfőbb határátkelőt Törökország felé. A dzsihadisták ezen keresztül jutottak fegyverhez és erősítéshez. Közben folytatódik az ókori romváros, Palmüra aknamentesítése, orosz katonákkal és robotokkal.

Előbb azonban teljesen aknamentesíteni kell a romvárosáról híres települést. Palmürában jelenleg is több mint 30 orosz katona dolgozik a rejtett robbanószerkezetek ártalmatlanításán, amelyben erre kifejlesztett robotok is segédkeznek. Az orosz hadsereg egyelőre nem tudja, mikor lesznek ismét látogathatók az ókori romok.

„Az emberek az egész világról ide akarnak jönni, hogy lássák ezeket a kulturális csodákat. Az aknamentesítéssel az emberek a lehető leghamarabb vissza tudnak térni a normális élethez, és gyönyörködhetnek több ezer év civilizációjában” – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov.

Szíriában február vége óta részleges fegyverszünet van a harcoló felek között: a kormányerők, a felkelők és a kurdok elvben egymást nem, csak az Iszlám Államot támadják. A dzsihadisták az elmúlt két hétben csaknem 20 települést vesztettek el, és a szír lázadók csütörtökön elfoglalták az Iszlám Állam fő határátkelőjét is Törökország felé – a terrorsereg tagjai ezen keresztül kaptak fegyvereket és erősítést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »