Elvileg nem kell engedély, de pórul járhat, ha nélküle építkezik

Elvileg nem kell engedély, de pórul járhat, ha nélküle építkezik

Hiába törölte el a kormányzat az év elején az építési engedélyek megszerzésének kötelezettségét a 300 négyzetméter alatti alapterületű lakóingatlanok esetében, nem indult el tömeges építkezési hullám. Ennek oka feltehetően az, hogy az emberek tudomásul vették: építési engedélyt ugyan nem kell szerezniük, a helyi szabályokat be kell tartaniuk.

A lakosság nagyobbik része vélhetően ráeszmélt, hogy a jogszabályok enyhülése ellenére sem építkezhet akárhogyan, mert az ingatlan használatba vétele előtti műszaki átadáskor az építményeknek meg kell felelniük az adott település építésügyi szabályainak. Ellenkező esetben ugyanis bontási határozatokra, hosszú pereskedésre kell számítaniuk az építtetőknek – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő elmondta: az önkormányzatok nem hajlandók engedni az elvárásaikból, és nem szándékoznak változtatni a jelentős ráfordításokkal kidolgozott rendezési terveiken. Annak ellenére sem, hogy a kormányzat a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű épületek esetében januártól nem köti előzetes engedélyhez az építkezés elindítását, az építkezéseket csupán bejelentési kötelezettség terheli, és ez az új jogi környezet teret enged a városképet rontó, ellenőrizetlen és a szomszédjogokat sértő beruházásoknak.

Amint arról beszámoltunk, februárban az alapvető jogok biztosához fordult a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság, arra kérve Székely László biztost, hogy kezdeményezze az új építési törvény alkotmánybírósági kontrollját és hatályon kívül helyezését. A két szervezet azonban mindeddig nem kapott választ a beadványára.

Schmidt Jenő úgy véli: még nem lenne késő visszavonni az engedélyek eltörlésére vonatkozó jogszabályt, miután még nem indult el nagyobb beruházási hullám, ami azonban a kormányzati támogatások hatására az év második felében várhatóan bekövetkezik. Akkor pedig kaotikus viszonyokat teremthet a szabályozatlanság. Az elnök megjegyezte: az új építési törvényt valódi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül, „ötletszerűen” fogadta el az Országgyűlés kormánypárti szavazógépezete, ami újabb pofon volt az önkormányzatoknak és az építési szakmának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »