Ennyire egyszerű a világ?

Ennyire egyszerű a világ?

Különös verseny kezdődött az elmúlt hónapokban a magyar közéletben. Ugyanis egyre több politikus fedezte fel azt a közismert tényt, hogy a nyugati demokráciákban egy tíz év körüli gyermek szellemi színvonalát célozzák meg a politikusok, mikor a szavazóikhoz szólnak. Csakhogy a mi vezetőink nem álltak meg a szlogeneknél: ők egy olyan primitív, faék-egyszerűségű világképet faragtak maguknak, amelyben szemmel láthatóan otthonosan érzik magukat, s amelyet még csak meg sem próbálnak elmagyarázni a szavazóiknak. Sőt, újabban egyfajta versenybe kezdett a jobb- és baloldal, hogy ki tud egyszerűbb magyarázatot adni hazánk problémáira. Soros és Putyin – íme a világegyetem megoldóképlete a politikusaink szerint.

Ez a végletekig leegyszerűsített, a legtájékozatlanabb szavazókat megcélzó politikai kommunikáció persze nem előzmény nélküli a magyar közéletben. Megkérdőjelezhetetlen zászlóvivője hosszú éveken át Szanyi Tibor volt, aki a fasizmus elleni harc jegyében már-már önmagával versengett, hogy még egyszerűbb magyarázatot találjon a hazai politikai és gazdasági kérdésekre. Így a nagy baloldali gondolkodó néhány éve megállapította: „Orbán bizony Putyin pincsikutyája, Vona pedig egy kövér bolha rajta.” Később ezt a konteót egyfajta Micimackó-logikával így magyarázta: a CEU ellehetetlenítésével a magyar miniszterelnök valójában Putyinnak tett szívességet, mert a felvilágosult, jól képzett értelmiségi szakembereket kibocsátó intézmény működése leginkább az orosz elnök szemét csípi. S hogy még ennél is egyszerűbb legyen a politikai üzenet, Szanyi újabban „Putyin-Orbánt” emlegeti. Tényleg ennyire egyszerű lenne a világ? A Momentum Mozgalom szerint igen: ők ugyanis a leragasztós kampányukban azt üzenik a magyaroknak: „Állítsuk meg Moszkvát!” A verseny jelenlegi állása így a baloldalon: döntetlen.

Látva a legiskolázatlanabb választókért folytatott csatározást, a Fidesz is belehúzott. Itt az egykor önmagát polgárinak mondó párt ökle Németh Szilárd lett, akinek világmagyarázatai után sokszor csak döbbenten néztek össze a tévénézők, hogyan láthatja egy felnőtt ember ennyire egysíkúan a világot. Márciusban például kifejtette: Magyarországon azért nagy a korrupció, mert még mindig nagyon sok a kommunista. A következő hónapban már azt taglalta: furcsa koalíció alakult ki az ellenzéki oldalon, ahol a baloldalt Soros György, a Jobbikot pedig Simicska Lajos rángatja és finanszírozza. Pár nappal később neki is kihívója akadt, amikor a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter kimondta minden idők talán legprimitívebb politikai képletét: „Jobbik: Simicska, baloldal: Soros.” Ezt a leegyszerűsítést azóta a Fidesz politikai iránytűvé tette, így nem is csoda, hogy az ezt demonstráló plakátkampány után már a minapi EP-határozatot is Soros ármánykodásaival indokolták a kormánypárti politikusok. Íme a magyar politikai elit magyarázata hazánk politikai, gazdasági és társadalmi problémáira.

http://mno.hu/

Érdekes módon a jobb- és baloldali szavazók körében mégsem lett népszerű ez az „érvelés”, így az internetes kommenttérben csak elvétve találkozhatunk olyanokkal, akik Soros- vagy Putyin-bérencnek titulálják egymást. Mintha a kommentelők is magasabb szellemi nívót képviselnének, mint az egyszerűségi versenyben ölre menő politikusaink. Bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt hónapokban gyakorlatilag változatlanok maradtak a politikai erőviszonyok.

Mi a probléma ezzel a rendkívül primitív kommunikációval? Az önmagában nem akkora baj, hogy őszbe borult politikusok lépten-nyomon demonstrálják: egyedül a csodának köszönhetik, hogy ilyen kevés ésszel is érettségi bizonyítványt tudtak szerezni. Az ő dolguk, hogyan járatják le magukat. Azzal viszont már igenis baj van, hogy ez a végletekig leegyszerűsített látásmód elűzi a politika világából azokat a felelősen gondolkodó szavazókat, akik számára a valóság azért mégiscsak összetettebb, mint amit a mai magyar politika kínál. Hogy ez mennyire valós veszély, azt leginkább az Integrity Lab nevű kutatócég reprezentatív felmérése bizonyította, amely megállapította, hogy 2016 júniusa óta a Fidesz táborán belül 17-ről 10 százalékra csökkent a diplomás szavazók aránya, de érettségizett szavazóból is egyre kevesebbet tud felmutatni a kormánypárt. S mivel a népszerűsége egy százalékpontot sem változott, jogos a feltételezés, hogy ezzel a primitív kommunikációval amit a Fidesz a réven nyert, azt elvesztette a vámon.

Veszélyes játék ez. Annál is inkább, mert az iskolázott, művelt és tájékozott szavazókat sokkal könnyebb elveszíteni, mint a későbbiekben visszaszerezni. Annál is inkább, mert egyszerűen sértésnek veszik, vesszük, ha ennyire butának néznek minket. Ezen nem sokat fog változtatni az, ha egyszer beigazolódik: a politikai primitivitás élharcosai valójában nem is manipuláltak minket, hanem tényleg ilyen egyszerűen látják a világot. Onnantól pedig csak retteghetünk, kiknek a kezében van a sorsunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »