ENSZ: 815 millió ember éhezik a világban

ENSZ: 815 millió ember éhezik a világban

RÓMA. Több mint tíz év óta elõször emelkedett az éhezõk száma a világban, a teljes népesség 11 százaléka éhezett tavaly – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezetének (FAO) Rómában pénteken közölt jelentésébõl.

Az olasz fõvárosban székelõ FAO minden évben összesíti az élelmezésbiztonság és táplálkozás globális helyzetét.

A legutóbbi, 2016-ra vonatkozó adatok szerint a világban 815 millió ember éhezik. Ez 38 millióval több az egy évvel korábbinál.

Az éhezõk száma több mint tíz éven át csökkenést mutatott, tavaly azonban ismét emelkedett: a szervezet szerint az éhezés terjedéséhez a pusztító konfliktusok, valamint a klímaváltozás vagy más miatti "élelmiszersokk", vagyis táplálékhiány vezetett.

Éhezést okozott az El Nino csendes-óceáni éghajlati jelenség éppúgy, mint a dél-amerikai országokat sújtó gazdasági válság.

A jelentés kiemeli, hogy 155 millió ötévesnél kisebb gyermek alulfejlett, ami azt jelenti, hogy testsúlya alatta marad a korosztályának megfelelõ szintnek. Ötvenkétmillió gyermek krónikus legyengülésben szenved, vagyis súlya nem felel meg testmagasságának. Ezzel egy idõben 41 millió gyerek túlsúlyos.

José Graziano da Silva, a FAO fõigazgatója a jelentés bemutatóján hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben "drasztikusan" emelkedett a konfliktusok száma, és ezek békés megoldása a múlthoz képest még "összetettebb és nehezebb" feladattá vált. Hozzátette: a világ lakosságának egy része minden nap éhesen tér nyugovóra.

A FAO vezetõje úgy látja, 2030-ra azonban fel tudják számolni az éhezést. Ezt segíti az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezetek – a FAO, a Nemzetközi Mezõgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (Unicef), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – egyre szorosabb együttmûködése.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »