Epilepsziával ült volán mögé, megölt egy embert

Epilepsziával ült volán mögé, megölt egy embert

Egy év fogházban letöltendő szabadságvetésre ítélték és véglegesen eltiltották a járművezetéstől azt a férfit, aki 2013 augusztusában vezetés közben rosszul lett és a fővárosi Örs vezér terén halálos közúti balesetet okozott – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken.

A férfi az általa vezetett autóban egy kereszteződésben rosszul lett, elvesztette a jármű felett az uralmát, és több embert elgázolt. Egyikük

a baleset következtében elhunyt,

egy ember maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket, egy másik 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett, míg ketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az ítélet szóbeli indokolásában a bíró kifejtette, hogy a bíróságnak elsősorban abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy a vádlottnál bekövetkezett epilepsziás roham, a vezetésre való alkalmatlansága felróható-e a vádlottnak, megállapítható-e a büntetőjogi felelőssége. A vádlott és a tanúk vallomása, az orvosi dokumentációk, valamint a vádlottat korábban kezelő orvosok és igazságügyi orvosszakértők vallomása és véleménye alapján a vádlott

tudatában volt annak, hogy epilepsziás megbetegedésben szenved, ennek ellenére azt nem kezeltette.

Az évente két alkalommal előforduló éjszakai rohamokat követően sem keresett fel neurológiai szakrendelést, továbbá az elsősorban epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerét sem szedte megfelelően – írták.

Megállapították: a vádlott

“tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt, felvállalta a veszélyt, tudatában volt magatartása lehetséges következményeinek, azonban könnyelműen bízott azok, így a roham, baleset elmaradásában.”

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó közúti baleset okozásának vétségében. A férfi a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.  Az ítélet nem jogerős. Az ügyész jogorvoslati nyilatkozatának megtételére három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbeztek – olvasható a törvényszéki közleményben.  A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tavaly májusban kezdődött büntetőper során az 55 év körüli, büntetlen előéletű izsáki férfi a tárgyaláson azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, bűnösségét azonban tagadta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »