Épp két éve zárták le a déli határt

Épp két éve zárták le a déli határt

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közös sajtótájékoztatót tartott Röszkén.

Pontosan két éve zárta le Magyarország a magyar-szerb zöldhatárt. Rengetegen érkeztek ugyanis illegálisan Európába Magyarországon át – az utolsó napon például 10 ezren. Azóta sok minden változott, például az útvonalak. De az biztos, hogy százak érkeznek Európába, most is.

Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón azt mondta: két évvel ezelőtt, a műszaki határzár első fázisának elkészülte után Magyarország lezárta a zöldhatárt, és csak a jogszerű belépés lehetősége maradt fent ezt követően az Európai Unió területére. Emlékeztetett: 2015-ben több száz felfegyverzett migráns próbált betörni Magyarország területére, ám a magyar határőrizet azóta is a megszokott rendben teljesíti a feladatát.

A kormányszóvivő megköszönte az állománynak – rendőröknek és katonáknak egyaránt –,  hogy nap mint nap teljesítik a kötelezettségüket magas színvonalon, és humanitárius szempontokat is érvényesítenek, melyeket a nemzetközi jogszabályok is elvárnak tőlük. Lassan halad az egyetértés kialakítása az illegális migráció megállításával kapcsolatban – tette hozzá, kiemelve, hogy a kvótadöntés után napvilágot láttak azok az elképzelések, hogy a kötelező kvótával egy állandó mechanizmus jöjjön létre. Magyarország határozottan elutasítja ezt, illetve azt, hogy mások döntsenek arról, kik élnek ebben az országban – fűzte hozzá.

Bár a „Soros-terv” kivitelezése fedetten, titokban zajlik, de tudhatóak a migrációval és a szétosztási mechanizmussal kapcsolatos elemek; a kormány ezt határozottan ellenzi – jelentette ki Kovács Zoltán. Hangsúlyozta, 2015-ben Magyarország nem várt segítséget, anyagi hozzájárulást, saját érdekében és Európa védelmében teljesítette azt, ami a kötelessége.

hirado.hu

The post Épp két éve zárták le a déli határt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »