Erdogan Horvátországban: "másfajta segítségre" is igényt tart az EU részéről

Horvátország támogatja Törökország európai uniós csatlakozását – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Recep Tayyip Erdogan török államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján kedden Zágrábban.

A török államfő népes küldöttségével kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba, hogy erősítse a két ország kapcsolatát és gazdasági együttműködését.

Kolinda Grabar-Kitarovic elmondta, hogy Horvátország számos más területen is segíteni tud Törökországnak, egyebek között a török vízummentesség bevezetésében, s reméli, hogy a jövőben a horvát állampolgároknak sem lesz szükségük vízumra, ha Törökországba utaznak.

Kiemelte, hogy Törökország nagy érdeklődést tanúsít a horvátországi befektetések iránt, és a tárgyalásokon is elsősorban gazdasági kérdésekre összpontosítottak. Hozzátette, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, a két ország között nincsenek nyitott kérdések.

A két államfő tárgyalt a migrációs válság kezeléséről és a terrorizmus elleni harcról is, amelyekben Törökországnak – mint elhangzott – nagy szerepe van.

Egy háromoldalú megállapodásról is egyeztettek Bosznia-Hercegovinát illetően, amellyel elő szeretnék segíteni a balkáni térség biztonságát és stabilitását. "Osztozunk a Bosznia jövőjével kapcsolatos felelősségben" – hangsúlyozta a horvát államfő.

Recep Tayyip Erdogan újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Nyugatnak "emberséget kell mutatnia", "másfajta" segítséget kell nyújtania Törökországnak, amely soha nem fogja lezárni határait a szíriai menekültek előtt. A török államfő ugyanakkor nem fejtette ki, milyen segítségre gondol.

Törökország és Horvátország is nagy jelentőséget tulajdonít a látogatásnak. A török delegáció tagjai között van az igazságügyi, Európa-ügyi, energetikai, továbbá a turisztikai és kulturális miniszter is, valamint 90 üzletember, akik a szerdai gazdasági fórumra érkeztek.

A tárgyalások után a két igazságügyi miniszter és a közszolgálati televíziók vezetői együttműködési megállapodást írtak alá.

Szerdán mindkét államfő részt vesz a horvát gazdasági kamara szervezésében rendezett gazdasági fórumon. A török befektetések 213 millió eurót tesznek ki Horvátországban, főleg a turizmus és az energetika terén. Zöldmezős beruházásokról van szó, és a horvátországi befektetéseknek mindössze egy százalékát jelentik. Mindkét államfő úgy vélte, hogy van még lehetőség a fejlődésre a turizmus, az energetika terén és más területeken is.

A török elnök szerdán találkozik Tihomir Oreskovic kormányfővel és Zeljko Reiner házelnökkel. Részt vesz az iszlám vallás horvátországi elismerésének századik évfordulójára szervezett rendezvényen a Horvát Nemzeti Színházban, és látogatását egy török kulturális központ megnyitásával zárja a horvát főváros központjában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »