Érkezik a vénasszonyok nyara

Érkezik a vénasszonyok nyara

POZSONY. A hét végén kezdõdik a vénasszonyok nyara, avagy másként az indián nyár. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a hõmérséklet a legmelegebb területeken túllépi a 20 Celsius-fokot.

20 Celsius-fok feletti hõmérséklet várható

A vénasszonyok nyarára jellemzõ idõjárást magas légnyomás okozza, amelynek a közepe a Földközi-tenger nyugati részérõl és Délnyugat-Európából a mi területünkre tolódik, ahová meleg levegõ kezd beáramlani.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint Szlovákiában már a hétvégén minimális esélye lesz a csapadéknak, a hõmérséklet a legmelegebb területeken túllépi a 20 Celsius-fokot.

A vénasszonyok nyarára jellemzõ, hogy száraz, szélmentes vagy kicsit szeles, napos az idõ és napközben nagyon meleg van.

Az éjszakák ebben az idõszakban már hidegek, enyhe fagyok és köd jellemzik az éjszakákat. A vénasszonyok nyara kései szakaszában a fagy és a köd a völgyekben és a katlanokban egész nap megmarad.

A vénasszonyok nyarának oka

A vénasszonyok nyarát a terjedelmes magas légnyomás okozza Közép-és Délkelet-Európa felett, és a légnyomás hatására meleg levegõ áramlik Közép-Európába. A  napi csúcshõmérséklet jelentõsen a hosszú távú átlaghõmérséklet fölött van.

„Míg néhány évben a vénasszonyok nyara nálunk akár néhány hétig is eltartott, voltak évek, amikor nem volt egyértelmû vénasszonyok nyara, ilyen év volt 2016” – tette közzé a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Csehországban ezt az idõszakot Szent Vencel, Franciaországban Szent Márton, Angliában Szent Lukács nyarának nevezik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »