Erősödés várható Európában

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 6 ponttal, a frankfurti DAX 18 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 7 ponttal nő a nyitásban.

A figyelem középpontjában egyértelműen a Jackson Hole-i jegybankár találkozó áll. Az amerikai Wyoming állambeli üdülőhelyen tartott szokásos éves szimpóziumon pénteken szólal fel Janet Yellen, az amerikai tartalékbank elnöke és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is. A befektetők valamilyen utalást várnak a jegybankok pénzpolitikájának várható irányát illetően.

Csütörtökön vegyesen zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,33 százalékkal, a DAX pedig 0,05 százalékkal emelkedett, a CAC-40 viszont 0,04 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,27 százalékkal ment föl.

Kétnapi lejtmenet után tegnap ismét megjelentek a vevők a Budapesti Értéktőzsdén Forrás: AFP

Forrás: AFP

A nagy ázsiai piacokon emelkedtek a részvényindexek pénteken. Kínában a jó vállalati nyereségadatok húsz hónapos csúcsra lendítették a legfontosabb mutatókat, a Shanghai Composite Index 1,2 százalékkal, a vezető vállalatok jegyzését követő CSI300 index pedig 1,0 százalékkal erősödött. A hongkongi Hang Seng 0,8 százalékkal ment föl a kereskedés vége felé. A tokiói Nikkei-225 0,45 százalékkal emelkedett, miután megállt a jen erősödése a dollárral szemben, ami jót tesz az exportorientált japán vállalatoknak. A szöuli Kospi 0,1 százalékkal kúszott fel a kereskedés utolsó harmadában.

Az olaj jegyzése megszilárdult, miután a Mexikói-öböl mentén sok finomítót bezártak a közeledő Harvey hurrikán miatt. A befektetők az amerikai kútfúrások számáról délután esedékes adatokat várják. A globális piacon azonban továbbra is túlkínálat van, amiben egyre nagyobb szerepet játszik az amerikai termelés, amely 2016 közepe óta 13 százalékkal napi 9,6 millió hordóra emelkedett.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára péntek kora reggelig 38 centtel 52,42 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 33 centtel 47,76 dollárra ment föl.

Az arany jegyzése nem változott, ez a piac is Yellen és Draghi beszédére vár. A fém unciája (31,104 gramm) a csütörtöki 0,3 százalékos csökkenés után péntek reggel 1286,48 dolláron forgott az azonnali piacon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »