Erősödik a Jobbik, gyengül a Fidesz

Budapesten a Fidesz 1 hónap alatt 8 százalékponttal, a megyeszékhelyeken pedig 9 százalékponttal gyengült. A falvakban még tartja magát a Fidesz, de közben a Jobbik 5-6 százalékpontot tudott erősödni ezeken a településeken – derül ki a Závecz Research felméréséből, amit csütörtökön a Hvg.hu ismertetett.

Az elemzés szerint a kormánypárt támogatottsága 27-ról 25 százalékra szűkült a teljes népesség körében. A második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbinek maradt a tábora 13 százalékos, utóbbié – akárcsak a múlt hónapban – egy árnyalattal, 11-ről 12 százalékra bővült. Őrzi negyedik helyét a DK, támogatottsága 4 és 5 százalék között ingadozik, most az utóbbin áll.

Az LMP továbbra is – lassan egy éve – 3 százalékos, és most a Momentum mögött is ennyi választópolgár található. Az Együtt a népesség 2 százalékára számíthat, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékra.

Az utóbbi hónapokban folyamatosan csökken a párt nélküliek aránya, ezúttal 36-ról 34 százalékra szűkült ez a csoport. Az aktivizálódás azonban nem jelentős mértékű, a biztos pártválasztók aránya éppen csak meghaladja a választókorú népesség egyharmadát.

Jelenleg a választók kétharmadának, 5,3-5,4 millió főnek van pártpreferenciája. Legtöbben a Fideszt támogatják, nagyjából 2 millióan. Az MSZP-nek és a Jobbiknak hozzávetőlegesen 1-1 millió híve van, a DK-nak körülbelül négyszázezer, az LMP és a Momentum egyenként negyedmilliós táborral rendelkezik, olvasható a felmérésben.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »