És még tudja fokozni a Lidl: rendőrt hívtak egy emberre, mert kereszttel ment be a boltba

És még tudja fokozni a Lidl: rendőrt hívtak egy emberre, mert kereszttel ment be a boltba

Eltűntette az ortodox templomok keresztjeit Santorini látképéről a „görög hetet” hirdető szórólapjain a Lidl áruházlánc Csehországban. A katolikus egyház és egyes politikusok is felháborodásuknak adtak hangot. 

Elképesztő! A német élelmiszerlánc levetette a keresztet a görög katedrálisról

A németországi központú áruházlánc, a Lidl „görög heteket” tart Európa-szerte: ennek értelmében „görög” „ínyencségeket” próbál rátukmálni a vásárlókra (pl.: krémjoghurt, olívaolaj, gyroshús, stb.).Hogy vásárlás/fogyasztás során jobban átéljük a görög-fílinget, egy hagyományos és ikonikus képet helyeztek az élelmiszerek csomagolására: Szantorini panorámáját, illetőleg az azt uraló ortodox katedrálisét.Azonban valami mégsem stimmel -ugyanis a képekről egyszerűen kiretusálták a kereszteket!

Tiltakozásul hétfőn a csehországi Olomoucban lévő egyik üzletbe egy férfi kezében egy nagy görög keresztet tartva, papi ruhában tért be.

A szupermarket vezetője hívta a rendőrséget,

de közbeavatkozásra nem volt szükség, a férfi idővel kivonult az üzletből. 

Az üzletvezető szerint a férfi megjelenésével

félelmet keltett a vásárolókban (igen, egy kereszttel!) 

zaklatta őket azzal, hogy megszólította őket, és megáldotta a termékeket. A férfi később Facebook-oldalán kifejtette: zokon vette, hogy a szupermarket törölte reklámfotóin a kereszteket Santorini jellegzetes ortodox templomainak tetejéről.
 
Maga a Lidl azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy „a vallási és politikai semlegességet” akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert

Hírdetés

„nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot”.

A vállalat mindazonáltal elnézést kért és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli reklám- és marketingkampányaiban figyelembe veszi az „aktuális tapasztalatokat”

A tiltakozó férfi szerint erre nincs mentség.

„Megmutatjuk, hogy a keresztek egyszerűen az országunkhoz és a kultúránkhoz tartoznak és nem félünk”

– fejtette ki. 
 
Dominik Duka
prágai érsek és cseh prímás is elítélte a „példátlan és erkölcstelen tettet”.

„Egyelőre csak fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról”

 – írta Duka a prágai nagykövetnek küldött levelében. Hozzátette: „az európai civilizációnak több gyökere van, a legfontosabbak között van a görög demokrácia és filozófia”

A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket.

„Az embereknek maguknak kell eldönteniük, akarnak-e támogatni egy ilyen kampányt azzal, hogy ezen a héten náluk vásárolnak”

– nyilatkozta a miniszter a cseh rádiónak, a Lidl eljárását „nagyon veszélyesnek” nevezve.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »