Eurómilliók Erdélybe

Eurómilliók Erdélybe

Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A legnagyobb összeget, 26,78 milliárd forintot (közel 90 millió eurót) az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület kapja, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 1,5 milliárd, a Romániai Evangélikus-lutheránus Egyház 250 millió forintban részesül.

Kiemelt támogatást, 810 millió forintot kap a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia által létrehozott Mans Sana Alapítvány, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője. Jelentős – 70 és 170 millió forint közötti – összegben részesülnek az erdélyi magyar színházak háttérszervezetei.

A magyar kormány erdélyi sportinfra­struktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások támogatásáról is döntött. Eszerint a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia 1 milliárd, a Csíkszereda Sport Akadémia 500 millió, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület 420 millió, az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia 454 millió, a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia 441 millió forintot kap. (Maszol)

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »