Európa fele függetlenségi lázban ég (térkép)

Bár a brexit volt a 21. század „nagy politikai dobása”, Európa-szerte egyre több országrész fontolgatja a leszakadást az anyaországról, mások Nagy-Britanniához hasonlóan már az unióból való kilépéssel is kacérkodnak. Ezeket a területeket veszi sorra a 2017-es változó világatlasz, amely egy ábrán mutatja be minden Európa összes olyan területét, ahol szeparatista politikai mozgalom vagy politikai mozgalom indult az autonómia megerősödéséért.

Évtizedek óta nem történt olyan nagyságrendű és drasztikus következményekkel járó politikai döntés, mint amit Nagy-Britannia kiválása jelentett Európa és az egész világ számára. Ez volt az első alkalom, hogy kilépett egy ország az 1960-ban megalakult szövetségből, és az európai egység mulandóságát hirdető hangoknak köszönhetően egyre többen követelték, hogy országuk is kövesse a britek példáját.

Bár az EU elhagyása mellett eltörpülhetnek a különböző autonómiai törekvések, nem szabad figyelmen kívül hagyni a fellángoló érzelmeket, melyek egyre gyakrabban fordítják egymás ellen egy ország politikailag és identitásilag két részre szakadt felét, és amelyek könnyedén az európai határok átírásával végződhetnek.

Európa szeparatista mozgalmai térképen

A Változó Világatlasz 2017-es kiadása ezekkel az elégedetlen, változásra törekvő országrészekkel és nemzetekkel is foglalkozik. A kiadvány szerzői térképekkel és vizuális adatösszegzéssel teszik közszemlére az idei év legfontosabb globális kihívásait, melyek közül a függetlenségi térkép tűnik a legérdekesebbnek.

Az alábbi térképen az összes kiszínezett területen szeparatista politikai mozgalom vagy politikai mozgalom indult az autonómia megerősítéséért vagy a leválásért:

Hírdetés

Forrás: www.mauldineconomics.com

Forrás: www.mauldineconomics.com

Hasonlóan lelkes függetlenségi törekvéseket láthatunk Katalóniában, Baszkföldön, Flandriában és Venetóban, ahol politikai hátszelet is kapnak az autonómiáért küzdő régiók.

Eddig minden próbálkozás megbukott

Flandria, Belgium – Flandria a belga királyság egyik hivatalos régiója, a másik Vallónia. Előbbihez tartozik tartozik Brüsszel, de Antwerpen, Gent és Brugge is. Nem új keletű vita a flamand függetlenség kérdése sem, de mint Spanyolország esetén, a belga alkotmány sem engedélyez népszavazást a kérdésről.

Padánia, Olaszország – A viszonylag gazdag észak-olasz tartományokat szokták Padániaként emlegetni, akik szeretnék egyesíteni, és függetleníteni ezeket az országtól. De létezik törekvés csupán a valaha Ausztriához tartozott Dél-Tirol elszakítására is.

Skócia, Egyesült Királyság – A katalánok mellett talán a legnagyobb hévvel a skótok igyekeznek leszakadni az anyaországról, eddig sikertelenül. A 2014-es népszavazást árgus szemekkel figyelte a világ, ám a többség a maradás mellett voksolt. A brexit bejelentése után újra felerősödtek a skót függetlenségi törekvések. Sokan ugyanis szerettek volna az EU-ban maradni, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy leszakadnak az Egyesült Királyságról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »