Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamás séfet

Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamás séfet

BUDAPEST. Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamást; az idei Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntõjének negyedik helyén végzõ séf pénteken Budapesten vehette át az Európai Parlament (EP) által alapított elismerést.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztõbizottságának elnöke laudációjában Széll Tamást Magyarország elsõ számú séfjének nevezte, hozzátéve: õ az elsõ Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett.

Széll Tamás jól is viseli ezt a sztárságot. Bár határozott, néha öntörvényû személyiség, egy kedves mosolya mindig akad – jegyezte meg Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

"Ma már sok jó séfünk van Magyarországon, de a jók közül is a legjobb Széll Tamás" – méltatta a séfet Lévai Anikó, hozzátéve: titka talán a természetesség, és hogy nem misztifikálja túl egyébként hallatlan tudását és kreativitását.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke felidézte, hogy Széll Tamás 14 évesen jelent meg a Kempinski konyháján, ahová csak a legnagyobb tehetségek jutottak be.

Mint hangsúlyozta, Széll Tamás mára alkotó, meghatározó részese annak, amit magyar gasztroforradalomnak neveznek, a magyar gasztroforradalom lényege pedig az, hogy visszahozzák az étkezés kultúráját, legyen a magyar konyha ismét a magyar kultúra része.

Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy az elsõ magyar Michelin-csillagra 15 évet kellett várni, a második Michelin-csillag elnyerésében pedig már Széll Tamásnak is komoly szerepe volt.

Õ azonban arra is képes volt, hogy a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Oron elsõ nekifutásra döntõs legyen, majd legutóbb Európa-bajnok és a világdöntõ negyedik helyezettje, különdíjasa lett – idézte fel Hamvas Zoltán.

Az Európai Polgár Díjat a felterjesztõ, Schöpflin György EP-képviselõ adta át Széll Tamásnak, miután hangsúlyozta: a díjazott is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar konyha ma már ott van a világ gasztronómiai térképén.

Széll Tamás a díj átvétele után elmondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy azt, amit csinál, az elismerésért csinálná. A séfekben ugyanakkor lakozik egy egészséges becsvágy, így a visszacsatolás mindig fontos számukra – mondott köszönetet a díjért.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció elõmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselõk jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselõkbõl álló nemzeti zsûrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésezõ brüsszeli zsûri dönt a díjazottakról.

A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben Brüsszelben rendezendõ díjátadóra is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »