Fáklyaként lángolt egy dubaji felhőkarcoló

Tűz ütött ki szilveszter éjszaka Dubaj egyik felhőkarcolójában, a lángok az épületnek legalább húsz emeletére kiterjedtek, de sikerült megfékezniük a lángokat, hivatalos közlés szerint 16-an sérültek meg. Az M1 aktuális csatornának nyilatkozó turisztikai szakértő szerint magyar turisták ezrei mentek ki szilveszterezni Dubajba.

A tűz a korábbi hírek szerint az Address Downtown Hotel torony épületében ütött ki, mégpedig a világ legmagasabb felhőkarcolójának, a 828 méter magas Burzs Kalifának a közelében. Nem messze a helyszíntől nagy szabású tűzijátékot rendeztek, de egyelőre semmi sem utal arra, hogy ennek köze lenne a szállodatűzhöz.

Egy ott lévő magyar szemtanú, Lónyai Pál, aki éppen abban a hotelban szállt meg, a Híradónak elmondott beszámolója szerint éppen a vacsorához készülődött, amikor észrevették a párjával, hogy kigyulladt a felettük lévő szoba. Elmondása szerint a szél miatt felfelé és lefelé is gyorsan terjedt a tűz. Hozzátette: ahogy látta, a szállodát profin ürítették ki, és a tűzoltóság is hatalmas erőkkel vonult ki. Később hozzátette: hatalmas törmelékdarabok váltak le a tűz miatt az épületről.

Hírdetés

Hozzátette:  blokkolják az internetet, a rendőrség a tűz körül oszlatta a nézelődő tömeget.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nem sokkal a tűzoltási munkálatok megkezdése után a polgári védelem vezetője még azt mondta, hogy nincs sérültje a tűzesetnek. „Senkiben nem esett kár, hál’ Istennek… (a tűz) nem fogja befolyásolni az ünnepség folytatását” – mondta. Az emírség kormányának sajtószolgálata csak később jelentette be, hogy vannak sérültek. E tájékoztatás szerint tizennégyen könnyebb sérülést szenvedtek, egy személy közepesen súlyosan sérült meg, egy másik pedig szívinfarktust kapott, de nem halt meg.

Egyes jelentések szerint a tűz a hotel huszadik emeletén keletkezett, onnan terjedt tovább az épület többi részére. A tűzoltók rendkívül gyorsan a helyszínre érkeztek, mivel nemcsak a szálloda vendégeinek, hanem a Burzs Kalifa környékén szilveszteri ünneplésre összegyűlt tömegnek a biztonságát is védeni kellett.  Több helyszínen is terveztek tűzijátékot, az egyik helyen el sem kezdték a műsort, mert buszokkal el kellett szállítani a lángoló hotel közeléből az emberek egy részét.

Nem sokkal ezután az emírség hatóságai már azt jelentették be, hogy a tűzet 90 százalékban sikerült megfékezni, és a tervezett újévi ünnepségeket folytatják, felhasználva az e célra odavitt 1,6 tonna tűzijátékot. Ezt az M1 Aktuális csatornának nyilatkozó magyar szemtanú, Lónyai Pál is megerősítette, magyar idő szerint 21 órakor kezdődött el az égi tűzijáték. Ő hozzátette: tudomása szerint a szállodát nem fogják tudni megmenteni, hanem felkészülnek az összeomlására.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozó turisztikai szakértő szerint magyar turisták ezrei mentek ki szilveszterezni Dubajba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »