Farage aggodalmát fejezte ki Soros György befolyása miatt

Farage aggodalmát fejezte ki Soros György befolyása miatt

BRÜSSZEL. Aggodalmát fejezte ki Nigel Farage brit európai parlamenti (EP-) képviselõ Soros György alapítványának gazdasági befolyása és amiatt, hogy a szervezet befolyásolja a nemzeti választásokat és népszavazásokat.

Nigel Farage, az európai uniós tagságot ellenzõ Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) alapítója azoknak az EP-képviselõknek írt levelében írt errõl, akik szerepelnek a Nyílt Társadalom Alapítvány "megbízható európai parlamenti partnerei" között.

A brit politikus felvetette: ha Oroszország állítólag 100 ezer dollár felhasználásával befolyásolhatta az amerikai választásokat, vajon milyen hatása lehet annak a 18 milliárd dollárnak, amelyet Soros a Nyílt Társadalom Alapítványnak fizetett.

Farage levelében az érintett képviselõk átláthatóság iránti elkötelezettségét számon kérve azt kérdezte: kaptak-e támogatást az alapítványtól, részt vettek-e az alapítvány rendezvényein, megadnák-e azoknak a képviselõknek, vagy brüsszeli lobbistáknak a nevét, akik az alapítvány nevében keresték fel õket, valamint találkoztak-e valaha Soros Györggyel.

A brit képviselõ úgy vélekedett, a levél megválaszolásának elmaradása képmutatást jelent, amely miatt a nyilvánosság levonja majd a maga következtetéseit.

Nigel Farage elõzõleg, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az adóelkerüléssel és adóparadicsomokkal foglalkozó vitájához hozzászólva kijelentette, elképesztõ a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány befolyása Brüsszelben. Tájékoztatása szerint az alapítvány tavaly 42 ülést tartott Brüsszelben az Európai Bizottsággal közösen. Az ülésekrõl könyv is megjelent, amelyben felsorolják, kik a megbízható partnereik az Európai Parlamentben. A kiadvány több mint 200 nevet tartalmaz, mások mellett Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetõje is szerepel benne – húzta alá.

Farage elmondta, Verhofstadt Soros György érdekében lobbizott a Magyarországról folytatott vitában az EP házbizottságaként mûködõ, a parlamenti elnököt és a frakcióelnököket tömörítõ elnökök konferenciáján.

A képviselõ aláhúzta, ha az Európai Parlament teljes politikai átláthatóságot kíván teremteni, akkor arra is választ kell adni mindenkinek, kaptak-e bármikor is támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványtól, illetve hány alkalommal vettek részt az alapítvány által szervezett és finanszírozott eseményen.

Itt az ideje, hogy az Európai Parlament egy különbizottságot hozzon létre, amely az intézményen belüli visszaélésekre keresi a választ, ugyanis a legnagyobb nemzetközi és politikai összefonódásra derülne fény – tette hozzá a brit EP-képviselõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »