Fekete felhők gyülekeznek a magyar gazdaság felett

Az idei erős kezdést követően várhatóan lassul majd a gazdaság növekedési üteme a második negyedévben – közölte Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Ugyanakkor a legfrissebb gazdasági adatok némi kétséget ébresztettek a szakértőkben, ha nem is a lassulás tényét, de annak mértékét illetően. (A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 első negyedévében 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.)

Az ipar májusban igen kiemelkedően teljesített a maga 8,8 százalékos éves bázisú növekedésével, ami komoly pozitív meglepetés volt. A kiskereskedelem 6 százalékos év/év növekedése is erőteljesnek mondható, vagyis a kedvező adatok listáját gyarapítja. Mindehhez, ha hozzáadjuk az építőipar gyorsulását a maga 35,4 százalékos éves bázisú növekedésével (köszönhetően az EU-források felhasználásának), máris jogosan gondolkozhatunk el, hogy tényleg lesz-e lassulás.

Ugyanakkor némely előretekintő adat nem támasztja alá a hurráoptimizmust. Az ipari rendelésállomány kedvezőtlenül alakult, és a bizalmi indikátorok is inkább vegyes képet mutatnak

– vélekedett Virovácz Péter.

A túlnyomóan pozitív hírek ellenére a LeadING HUBE továbbra is a gazdasági teljesítmény lassulását vetíti előre. A hó/hó LeadING HUBE csökkenő trendje nem tört meg, vagyis február óta tart a lecsúszás. A legutóbbi adat 9 hónapos mélypontot jelent. Még az év/év indikátor is lefelé módosult az előző hónaphoz viszonyítva.

A hó/hó LeadING Robust alapján a nyár jelentheti majd a mélypontot, ami a gazdaság teljesítményét illeti, és ezt követően egy felkapaszkodás következhet. A részindikátor ugyanakkor nem mutat egyértelmű képet, hiszen a hó/hó mutató szintén lassulást jelez, de az év/év adat 21 hónapos csúcspontra emelkedett – emelte ki az ING elemzése.

Összességében tehát túl vegyes a kép ahhoz Virovácz szerint, hogy egyik vagy másik irányba elbillenjen a mérleg nyelve, vagyis továbbra is változatlanul a GDP-növekedés lassulását jelezi előre a második negyedévre.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »