Felcsútra küldték a migránsokat a körmendiek

Felcsútra küldték a migránsokat a körmendiek

Egy nappal azt követően, hogy a Körmenden felhúzott migránstábor szomszédságában rejtélyes módon kitört egy ablak a fiatal kézilabdás lányok edzése alatt, több száz fő tüntetett a városban a Jobbik demonstrációján.

Fideszes félrevezetés

A rendezvény a polgármesteri hivatal előtt vette kezdetét, ahol Takó Péter, a Jobbik körmendi elnöke emlékeztetett rá: a Fidesz korábban tagadta, hogy a városban menekülttábor épülne. A kormánypárt márciusban még azt állította, hogy a település nem alkalmas menekültek befogadására, így minden ezzel kapcsolatos híresztelés hamis és félrevezető. Később azt mondták, a létesítmény arra szolgál majd, hogy a bevándorlókat legfeljebb néhány percre vagy órára tartsák a helyszínen. Ezen állítások mellett a Fidesz országszerte ismert politikusai, és a város élén álló kormánypárti Bebes István is kitartott.”

Ennek ellenére a városban a lakosság megkérdezése nélkül hoztak létre befogadóállomást a migránsok számára, akikről senki sem tudja, meddig tartózkodnak majd a településen.

Botrányos bemutatkozás

A rendezvényen felszólalt Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője és Vas megyei elnöke is.

A politikus elmondta: még csak néhány nap telt el a migránsok Körmendre irányítása óta, de máris ellentmondásos információk láttak napvilágot a sportcsarnoknál lévő botránnyal kapcsolatban, ahol állítólag bevándorlók törték rá az üveget a kézilabdázó lányokra.

Bana hangsúlyozta: egyelőre 120-an tartózkodnak a településen, ám a későbbiekben még többen jöhetnek, ami nagy gondokat jelenthet majd a ott élők számára. Kifejezte tiszteletét azon rendőrök és honvédek felé, akik próbálják biztosítani a rendet és a nyugalmat, de felhívta rá a figyelmet, hogy hosszú távon ezt lehetetlen lesz garantálni.

Emlékeztetett a Fidesz ígéretére, mely szerint megvédik a magyarokat a migráció káros hatásaitól, a valóságban azonban cserben hagyják az embereket, ahogy történt ez Körmenden is. Bana Tibor nyomatékosította: bár a pénteki tüntetést a Jobbik szervezte, nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni az ügyből, egyben reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben több civil szervezet és magánember fejezi majd ki tiltakozását, amit természetesen a pártja is támogatni fog.

Bana az Európai ügyek bizottságának alelnökeként elárulta: a bizottság ülésén is feltette kérdését a fideszes politikusoknak, hogy meddig maradnak majd a migránsok a városban, ám a korábban néhány perces-órás befogadóállomásról beszélő kormánypárti képviselők nem tudtak választ adni a kérdésre.

Felhívta a figyelmet a Fideszt jellemző kettősségre is: míg szavakban látványos harcot folytatnak a migráció és a kötelező kvóta ellen, addig valószínűleg a hónapokig elhúzódó népszavazási kezdeményezésüket erőltetik majd, ahelyett, hogy elfogadnák a Jobbik javaslatát, mely által a radikálisok alaptörvényben rögzítenék, hogy Magyarország nem hajlandó befogadni más országok által ideküldött bevándorlókat.

A tiltakozók egyértelműsítették: követelik a lakosság véleményének figyelmen kívül hagyásával létesített tábor azonnali bezárását. A több száz fős tömeg ezt követően a tábor elé vonult, menet közben az utcán álldogáló és az ablakok párkányait ellepő nézelődők tucatjai hallhatták a tiltakozó rigmusokat.

A kormányt terheli a felelősség

A tábor kerítésénél összegyűlt tömegnek beszédet tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is, aki azt mondta, a mai demonstrációt mindenki egy jó szándékú figyelmeztetésnek tekintheti. A politikus kifejtette: bízik benne, hogy nem lesznek nagyobb problémák a városban, de felhívta a figyelmet, hogy a magyarok meg fogják védeni a saját országukat és családjukat.

A Jobbik képviselője úgy fogalmazott, bennszülöttként tüntetnek saját hazájukban, és miközben a kormánypárt szavakban hangzatos háborút vív a migráció ellen, ott tartunk, hogy a magyarokat kriminalizálják, ha meg akarják védeni az országukat és családjukat. Z. Kárpát figyelmeztetett, ha a későbbekben nagyobb problémákat okoznak a bevándorlók, annak súlyos következményei lesznek, a felelősség pedig egyértelműen a kormánypártot terheli.

A helyiekből és környékbeliekből álló tömeg dühösebb része közben bekiabálásokkal adott hangot nemtetszésének, percekig skandálták, hogy a menekülttábort helyezzék át Felcsútra.

Hírdetés

A rendezvény végeztével többen a tábort és a demonstrációt biztosító rendőröket ekézték, amiért nem állnak a tüntetők mellé, sokan pedig aláírták a petíciót, mellyel a lakosok a menekülttábor ellen tiltakoznak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »