Felerősödött az euroszkepticizmus Svédországban

Felerősödött az euroszkepticizmus Svédországban

STOCKHOLM. A svédek 58 százaléka kiáll a bennmaradás mellett, ugyanakkor felerõsödött az euroszkepticizmus. Közben kiderült, az Európai Bizottság több mint 100 millió eurós támogatást nyújt a szudáni válság enyhítésére – az Európai Idõk összefoglalója a múlt hét eseményeibõl.

A skandináv állam jelenleg harmadik legnépszerûbb pártja, a Svéd Demokraták egyik képviselõje úgy véli, hogy Svédország csak akkor csak akkor tudja megtartani szuverenitását, ha kilép az EU-ból. A tagság ugyanis egyre költségesebbé válik.

Számos svéd attól tart, hogy az egyik legnagyobb nettó befizetõ, az Egyesült Királyság távozása után jórészt nekik kell pótolniuk a költségvetésben jelentkezõ hiányt. Növekszik azok száma, akik ismét szeretnék megszavaztatni a népet az EU-tagságról. Tavaly még csak a válaszadók harmada, idén viszont már 10 fõbõl minden negyedik szeretne egy ilyen irányú referendumot.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a helyiek ne támogatnák az Európai Uniót. A svédek 58 százaléka kiáll a bennmaradás mellett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »