Feljelentette a BKV-t a szakszervezet

Nem érdemes tovább levelezgetni a BKV illetékeseivel a munkavállalók, zömében a buszvezetők munkakörülményeinek a javításáról, mert a cégvezetés a minimális kánikulai intézkedéseken túl már arra sem veszi a fáradságot, hogy megválaszolja a szakszervezet írásos jelzéseit – közölte Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. Ezen felül bejelentette: a törvényben foglalt kánikula-intézkedések elmaradása miatt bejelentést tett a munkavédelmi hatóságnál.

A BKV vezetésének a szakszervezet napok óta küldi levélben is a vészjeleket, ennek ellenére sincs érdemi változás a hőségben dolgozó járművezetők munkakörülményeiben, ráadásul az elnök ma már mindössze egy irodavezető semmitmondó válaszát kapta az elvárható intézkedéseket sürgető újabb írására

– írta közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ azt tartja leginkább aggályosnak – ezt a bejelentésében is jelezték -, hogy a fővárosi BKV-nál és az állami tulajdonú cégnél, a Volánbusz Zrt.-nél is figyelmen kívül hagyják az országos tisztiorvos által kiadott hőségriadót, mivel nem tartják be a szabad téren végzett és minimum közepesen nehéz fizikai munkát végző járművezetők foglalkoztatási körülményeire vonatkozó előírást. A BKV a különösen a hosszú buszvonalakon – 98-as, 197-es, 161-es, 202E – sem biztosítja a járművezetők számára a hőségriadó idejére a törvényben előírt óránkénti megfelelő hosszúságú pihenőt, sőt egyes fordulópontokon még arra sincs lehetőség, hogy indulásig hűvös helyen várakozzanak a sofőrök.

A Volánbusz területén, például a 22-es viszonylaton több órán keresztül sem hagyhatják el a sofőrök a járműveket, mert azokkal – jobb híján – esetenként bevásárló centrumok parkolójában, a tűző napon kénytelenek várakozni.

Ez embertelenség, ráadásul különösen veszélyes is, hiszen a napon kínlódó sofőröknek ezek után utasok ezreit kell biztonságosan és türelmesen szállítaniuk

– jelentette ki Nemes. Végül megjegyezte: ebben a forróságban az utasok is egyre türelmetlenebbek, s az ostor mindig a járművezetőn csattan. Azokon is, akik indulás előtt a tűző napra állított járművekben „pihennek”. Nem csoda, ha egyre több az összeszólalkozás a járművezetők és az utasok között – véli az elnök.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »