Feljelentették a magyarokat lemongolozó ortodox papot

Feljelentették a magyarokat lemongolozó ortodox papot

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, miután a sepsiszentgyörgyi december elsejei rendezvényen egy ortodox pap felszólalásában többször is megsértette, s többek közt sárga bőrű, ferde szemű mongoloknak nevezte a magyarokat.

Mint kiderült, Emanuel Ganciu ortodox pap az Ilfov megyei Jilava községben szolgál, s úgy jutott mikrofonhoz, hogy a sepsiszentgyörgyi rendezvény programjában nem is szerepelt felszólalóként, ráadásul a Háromszék napilap értesülése szerint a szervezők nem is tudták, hogy kiről van szó.

A közösségi portálokon terjedő videofelvétel tanúsága szerint a váratlanul felszólaló pópa „azoknak a testvéreknek” kívánt üzenni, „akik most otthon, a függöny mögött csikorgatják a fogaikat”. „Testvéreink, akik magatokat székelynek és magyarnak képzelitek, nézzetek tükörbe, nézzetek egymásra: sárga arcúak, ferde szeműek, fekete hajúak vagytok? Ha igen, akkor a mongolok leszármazottai vagytok. De ti inkább ránk hasonlítotok. Ébredjetek fel, és legyetek büszkék arra, hogy közös őseink vannak, a régi idők legvitézebb, legigazságosabb, legvallásosabb népe. Nem mi mondjuk, hanem a történészek” – fogalmazott Emanuel Ganciu.

Hírdetés

A továbbiakban pedig azt fejtegette, hogy a székelyeknek, a magyaroknak csak azért vannak jogaik ezen a földön, vagy ehhez a földhöz, mert ugyanazok az őseik, mint a románoknak. Emanuel Ganciu beszéde a rendezvényen nem keltett feltűnést – a rossz hangosítás miatt csak a közelben állók hallották –, a felszólalásról készült videofelvételt azonban a Mesagerul de Covasna napilap osztotta meg Facebook-oldalán – kijelentéseit nemcsak a magyarok ítélték el, de a román hozzászólók közül is sokan elhatárolódtak tőle. Ganciu különben a román nép történelmének és eredetének nagy szakértőjének tartja magát, elutasítja azt az elméletet, miszerint a rómaiak asszimilálták a dákokat, szerinte több európai nép a románok őseitől származik, például a németek és a hollandok. Szerint a „deutsch” és „dutch” szó a dák népre utal.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő szolgálat vezetője lapunknak elmondta, Ganciu beszéde diszkriminatív a magyarokra, székelyekre nézve, ezért feljelentést tesznek. „Mi elutasítjuk azt a magatartást, ami a bőrszínük alapján különbözteti meg az embereket. Döbbenettel hallgattuk azt, hogy ebben az országban csak azoknak lehetnek jogaik, akik a románok őseitől származnak” – fogalmazott Benkő Erika.

Bíró Blanka
kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »