Felmérés: mélyrepülésben az SNS, Kotleba pártja egyre erősebb

Felmérés: mélyrepülésben az SNS, Kotleba pártja egyre erősebb

POZSONY. A szavazatok 27,3 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia gyõzött volna a parlamenti választásokon, ha a voksolást augusztus második felében tartják – derült ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felmérésébõl, melynek eredményi alapján az SNS támogatottsága jelentõsen csökkent, míg Marian Kotleba pártja erõsödött.

A közvélemény-kutatás augusztus 18-23. között készült 1220 választópolgár bevonásával. A megkérdezetteknek arra a kérdésre kellett felelniük, „Amennyiben a következõ hétvégén lennének a parlamenti választások, ön melyik pártra vagy mozgalomra szavazna?” – tájékoztatott Ján Baránek, a Polis ügynökség vezetõje.

A felmérés eredményei alapján az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szavazatok 27,3 százalékával gyõzne. A második helyet a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szerezné meg 16,8 százalékos támogatottsággal, a harmadikat pedig a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (¼SNS) 14,2 százalékkal. Az Egyszerû Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO-NOVA) a voksok 9,0 százalékát gyûjtené be, míg a Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) és a Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomra egyaránt a megkérdezettek 7,2 százaléka szavazna. Az utolsó elõtti helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kerülne be a parlamentbe 5,5 százalékos eredménnyel, megelõzve ezzel az 5,2 százalékot szerzõ Most-Híd pártot.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a közvélemény-kutatás eredményei alapján 4,2 százalékos eredményt érne el. A többi párt vagy mozgalom támogatottsága nem érné el az 1,5 százalékot.

A megkérdezettek 52 százaléka vallotta azt, hogy részt venne a választásokon. A válaszadók 26 százaléka biztosan nem járulna az urnák elé, 22 százalékuk pedig még határozatlan volt ebben a kérdésben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »