Fokozottan készülnek a mentők és a rendőrök a szilveszterre

Fokozottan készülnek a mentők és a rendőrök a szilveszterre

A mentőszolgálat és a rendőrség is kiemelten készül az év utolsó napjára. Az enyhe idő miatt a kihűléstől kevésbé kell tartani, de a detoxikálók várhatóan megtelnek. A fővárosban változik a közösségi közlekedés menetrendje is az év utolsó napján. A Budapesti Közlekedési Központ – az előző évektől eltérően – a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utolsó szerelvényét éjjel 1 órakor indítja a végállomásokról.

Alkoholos ital helyett, kölyökpezsgővel koccintottak a szolgálatban lévő mentők szilveszterkor. Az év utolsó napja a legkomolyabb próbatétel a mentőszolgálatnak, mivel este 11 és hajnali 5 óra között annyi segélyhívás érkezik, mint máskor egy nap alatt. Most is az alkoholfogyasztás veszélyeire és a pirotechnikai eszközök megfelelő használatára figyelmeztettek. Utóbbit kizárólag a legális árusítóhelyeken szabad vásárolni és a megadott időszakban felhasználni.

„Nagyon súlyos égési és roncsolt sérülések tudnak keletkezni, sőt a roncsolt sérülésekből maradandó sérülések is. És egy szilveszteri mulatság, úgy gondolom, nem éri meg, hogy égési vagy roncsolt sérülést szenvedjenek. A másik az alkoholfogyasztás kérdése, itt elsősorban a gépkocsivezetőkre gondolnék, szilveszter van, de én nem gondolom, hogy akkor alkoholos befolyásoltság alatt kellene vezetni” – figyelmeztetett Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos.

Mértéktartó alkoholfogyasztásra figyelmeztet a mentősök szóvivője. Győrfi Pál szerint tavaly 300 embert szállítottak a detoxikálóba, köztük 50 kiskorút. Emiatt a szabadban való kihűlés is gyakori.

 „Idén ugyan nem lesz fagypont alatt a hőmérséklet, de természetesen plusz 1-2-3 fokban is ki lehet hűlni, ha valaki eszméletlenül részegen fekszik a földön. Egyébként a közterületi nagy rendezvényhelyszíneken ott lesznek a mentők, biztosítják a rendezvényeket, de mindenkit arra kérünk, ne hagyják magára azt, aki többet ivott a kelleténél” – húzta alá a szóvivő.

A meteorológus szerint éjszaka enyhe, csapadékmentes, ködös időre kell számítani. „A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mindössze mínusz 1 és plusz 5 fok kötött alakul majd, tehát enyhe lesz az éjszaka, ennek ellenére öltözzenek rétegesen” – ismertette Mesterházy András, a Hír TV munkatársa.

Változik a közösségi közlekedés menetrendje is az év utolsó napján. A Budapesti Közlekedési Központ – az előző évektől eltérően – a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utolsó szerelvényét éjjel 1 órakor indítja a végállomásokról. Emellett a megszokottnál sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok, néhány vonalon pedig nagyobb kapacitású csuklós buszok közlekednek. Egész éjjel 3-5 percenként közlekedik majd a 4-es, 6-os villamos is.

„Éjjel is közlekedik a 10-es autóbusz a Hungexpo területén tartandó rendezvény miatt. A szokásosnál sűrűbben közlekednek a belvárost érintő éjszakai járatok. Meghosszabbított üzemidővel jár a 916-os és a 940-es éjszakai autóbusz, a 901-es és a 918-as éjszakai busz vonalán pedig csuklós autóbuszok közlekednek. Január 2-án reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni a fővárosban, ez alól kivételt jelent a Várban lévő és a Citadella alatti, a Buda Gyöngye üzletközpontnál és a Flórián téri bevásárlóközpontnál, valamint a Margit sziget északi részén található parkoló” – ismertette Pongrácz Dániel, a BKK Info munkatársa.

A MÁV is alkalmazkodik a változó utasforgalomhoz, de érdemes figyelemmel kísérni a menetrendet. A vasúttársaság tájékoztatása szerint az év utolsó napjaiban a várható utasforgalom, illetve a helyfoglalások függvényében akár pluszkocsikat az InterCity-vonatokhoz. Az év utolsó napján ünnepnapi, január elsején vasárnapi, január másodikától pedig a megszokott menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A BRFK tájékoztatása szerint szükséges rendőri készültséggel és létszámmal biztosítják a fővárosi rendezvényeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »