Főrabbinak beöltözött goj szélhámos évekig hülyítette a lengyelországi Poznań város zsidó hitközségét

Főrabbinak beöltözött goj szélhámos évekig hülyítette a lengyelországi Poznań város zsidó hitközségét

Ortodox zsidónak beöltözött, magát izraeli főrabbinak kiadó római katolikus lengyel jelentkezett lelkésznek a poznańi zsidó hitközségen. A külső megjelenése – és a zsidók tudatlansága – olyan meggyőző volt, hogy a rabbidiploma bemutatása nélkül is rögtön alkalmazták. Évekig „szolgált” főrabbiként úgy, hogy héberül nem tudott, a zsidó vallásban teljesen járatlan volt. Gyakran vett részt holokausztemlékezéseken, s egyszer még Izrael varsói nagykövete is megjelent a „főrabbi” által megtisztelt emlékezésen. Lebukását az idézte elő, hogy egy népszerű tévéműsorban szerepelve valaki felismerte őt, betelefonált a stúdióba és elmondta, hogy a főrabbi valójában nem főrabbi, de még csak nem is zsidó, hanem az ő kedves szomszédja Ciachanów városában – írja az izraeli Má’áriv.


„Jáákov Ben Nistell főrabbi”

A lengyelországi Poznań (németül: Posen) város zsidó hitközségén esztendőkkel ezelőtt föltűnt és fölajánlotta lelkészi szolgálatait egy ortodox zsidónak beöltözött, nagy szakállú, kétoldalt himbálózó pajeszú, magát főrabbinak kiadó személy. „Jáákov Ben Nisstel rabbi vagyok az izraeli Haifa városából és szívesen betölteném a hitközség rabbi állását”, mondta a város zsidó vezetőinek a „messziről jött ember.” A poznańi zsidó közösség vezetői első látásra nagy örömmel fogadták fel főrabbinak „Jáákov Ben Nisstelt”, aki egyre gyakrabban jelent meg a város mindenféle rendezvényén, kulturális, társadalmi és vallási eseményén. Gyakran mutatkozott neves katolikus püspökök és a lengyelországi muszlim közösség elöljáróinak a társaságában, s mindenkor, mindenütt méltó módon képviselte a poznańi zsidóságot.


Radoslaw Rakowski katolikus pap, „Jáákov Ben Nistell főrabbi” és Júszef Hádíd imám, utóbbi Koránnal a kezében

„Ben Nistell főrabbi” évekig igen keresett ember volt Poznań városában. Eljárt a vallások közti megbékélést, megértést propagáló rendezvényekre, s természetesen mindig jelen volt az ott is gyakran megtartott holokausztemlékezéseken. A Glos Wielkopolski című poznańi hírportál több fényképet is kitett Já’ákov Ben Nistell álfőrabbi több évig tartó „szolgálatának” egy-egy fejezetéről. A város temetőjében egy holokausztemlékezésen készült fényképen balról-jobbra haladva az első személy „Já’ákov Ben Nistell főrabbi”, jobbján Alicja Kobus, a helyi hitközség elnöke, a lengyelországi zsidóság kitűnő kormányzati kapcsolatokkal rendelkező egyik vezetője, míg a sort Anna Azari, Izrael korábbi kijevi, majd 2014-től varsói nagykövete zárja (pepita téli kabátban).

Az álfőrabbi nem is olyan régen – nem sokkal a lebukása előtt – a poznańi zsidó hitközség tagjainak a purimünnep lényegét ismertette, miközben sűrűn idézett egy lengyel-héber kétnyelvű Eszter könyvéből. A lengyellel persze semmi gondja nem volt, ám amikor a megfelelő héber változatra került a sor, mindenféle halandzsát hadart az érdeklődő hallgatóságnak. Az egészben az a vicces, hogy a jelenlevő zsidók közül senki nem szúrta ki, hogy a „főrabbi” hülyére veszi őket, s egyáltalán nem tud héberül olvasni.

A Glos Wielkopolski című hírportál jó egy héttel ezelőtt írta meg „Já’ákov Ben Nistell főrabbi” lebukásának igaz történetét. Magyarán, csak jó néhány esztendős „főrabbiskodása” után derült ki, hogy Ben Nistell nem izraeli, nem főrabbi és még csak nem is zsidó, hanem egy Jacek Niszczota nevű, ciachanówi illetőségű római katolikus lengyel. A szélhámos „főrabbi” lebukását az eredményezte, hogy nagyképűen szerepelt az igen népszerű TVN24 lengyelországi televízióban, s az adást nézve felismerte őt a szomszédja Ciachanów városából. A sajtó munkatársai ezután azt is kiderítették, hogy Jacek Niszczota eredetileg szőke, a főrabbiságához hasonlóan a szakálla és a pajesza is ál. A lebukása után a „főrabbi” eltűnt Poznań városából, egyáltalán nem lehet vele kapcsolatba lépni.

Ezekben a napokban fél Lengyelország a poznańi zsidó hitközség ostobaságán mulat. A fentebb már említett Alicja Kobus, a zsidó hitközség elnöke, a Má’áriv izraeli újságnak elismerte, hogy egyáltalán nem vizsgálták meg Jacek Niszczota valódi kilétét, nem kérték a rabbi diplomájának bemutatását, de még a zsidóságát sem firtatták, hiszen annyira meggyőzően viselkedett. Nekik elég volt azt mondani az izraeli Haifából jött, megelégedtek annyival, hogy főrabbinak mondta magát, s ezenkívül még jó hosszú pajesza és szakálla is volt. Igaz, hogy a pajesza és a szakálla festett, mert a goj „főrabbi” eredetileg szőke.

Hering József – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »