Frankfurti bíróság: a Kuvaiti Légitársaság nem köteles izraeli utasokat szállítani – Sokba kerülhet ez még a németeknek

Frankfurti bíróság: a Kuvaiti Légitársaság nem köteles izraeli utasokat szállítani – Sokba kerülhet ez még a németeknek

Egy Németországban élő izraeli állampolgár beperelte a Kuvaiti Légitársaságot, mert amikor bemutatta az izraeli útlevelét, nem adta ki neki az előzetesen megrendelt menetjegyet. Az arabok alternatív megoldásként egy másik ország repülőjáratát javasolták, ám az izraeli inkább beperelte diszkrimináció miatt a Kuvaiti Légitársaságot, s a keresetében egyben kártérítést is követelt. Egy frankfurti bíróság csütörtökön azonban úgy döntött, hogy a Kuvaiti Légitársaság az ország vonatkozó törvénye értelmében nem köteles izraeli utasokat szállítani. Zsidók és német „jóemberek” (Gutmenschen) a bíróság ítéletét megrázónak, tűrhetetlennek és a németországi demokráciára nézve szégyenletesnek nevezik – írja a hessenschau.de hírportál.

A Hessen szövetségi tartománybeli Majna-Frankfurt bírósága csütörtökön úgy döntött, hogy a Kuvaiti Légitársaság nem köteles izraeli állampolgárokat szállítani a járatain, s egyben elutasította egy izraeli állampolgár kártérítés megfizetésére vonatkozó igényét. A Németországban állítólag egyetemi hallgatóként tartózkodó Ádár M. nevű izraeli állampolgár még tavaly augusztusban szeretett volna a Kuvaiti Légitársaság egyik járatával Majna-Frankfurtból Bangkokba utazni. Az izraeli le is foglalta a repülőjegyet, ám a tervezett utazás előtt néhány nappal, amikor átvette volna a jegyet, bemutatta az izraeli útlevelét, mire a megrendelését érvénytelenítették. Kuvait ugyanis a palesztin válság megoldatlansága miatt nem ismeri el a zsidó államot, s ezért az ország 1964-ben hozott törvénye értelmében Izraelt és annak polgárait minden téren bojkottálja.

Az izraelinek előbb az arab légitársaság, majd a német bíróságon igyekeztek megmagyarázni, hogy a fentebb említett törvény értelmében a Kuvaiti Légitársaság nem szállíthat izraeli állampolgárokat, de ha ezt mégis megtenné, akkor törvénysértést követne el. A bíróságon elhangzott az is, hogy amennyiben a légitársaság alkalmazottai repülőjegyet adnának el izraeli állampolgárnak, otthon a társaságra pénzbüntetést róhatnának ki, míg a törvényszegőket szabadságvesztéssel is sújthatnák.

Hírdetés

A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a Kuvaiti Légitársaság alternatív útvonalat és egy másik ország légitársaságát is javasolta az izraeli állampolgárnak, ám az utóbbi ezt visszautasította, majd a frankfurti bíróságon feljelentette az arab ország légitársaságát, s keresetében diszkrimináció alkalmazása miatt kártérítést követelt. A frankfurti bíróság azonban csütörtökön elutasította az izraeli keresetét, miután a német törvények szerint ebben az esetben a diszkriminációra nem faji, származásbeli és etnikai, hanem nemzeti alapon került sor.

A frankfurti ítélet után Németországban menetrendszerűen fölzúgott a tiltakozók, elítélők és az elhatárolódók kórusa. Uwe Becker, a szövetségi kormányzópárt, a CDU politikusa, Frankfurt város polgármestere és számvevője a következmények levonására, konkrét lépésekre szólította föl az illetékes hatóságokat: „Nem landolhat és szállhat föl Frankfurtban egy kirekesztést és antiszemitizmust gyakorló, az izraeli utasok szállítását megtagadó légitársaság.” (Csak megjegyezzük, hogy Majna-Frankfurt repülőterén tavaly több mint 60 millió utas fordult meg, s ezzel Európa negyedik legforgalmasabb és legjelentősebb repülőterének számít – H. J.) De Németország szövetségi közlekedésügyi minisztériuma sem hagyhatta szó nélkül ezt a „súlyos antiszemita esetet”, s a hessenschau.de hírportál érdeklődésére Berlinben már közölték is, hogy mindenekelőtt megvárják a bírósági ítélet írásos megindokolását, majd ezután teszik meg a szükséges lépéseket.

De megszólaltak a világ ügyeinek intézői is. „Tűrhetetlen az, hogy Németországban tevékenykedhet egy mélységesen antiszemita, nacionalista törvényekre támaszkodva ágáló külföldi vállalat”, jelentette ki a Németországi Központi Zsidó Tanács szóvivője egy sajtótájékoztatón, majd előhúzta az ilyen esetekben jól bevált és megkontrázhatatlan kártyát: „Az Izraelt bojkottáló kuvaiti törvény a nemzetiszocialisták korabeli zsidóüldözés legrosszabb idejére emlékeztet”, mondta a zsidó szervezet szóvivője, majd a Kuvaiti Légitársaság elleni büntetőlépések megtételére ösztökélte a német szövetségi kormányt.

Az izraeli CFCA hírportál az üggyel kapcsolatban megemlíti, hogy svájci és amerikai bíróságok a múltban hasonló esetekben a bírósági keresetet benyújtók javára ítélkeztek, magyarán megítélték a kárpótlást azoknak az izraeli útlevéllel rendelkező utasoknak, akiket a Kuvaiti Légitársaság nem volt hajlandó szállítani. A Németországban élő Ádár M.-nek ez most nem jött be, de a jelek szerint az ügynek még korán sincs vége.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »