Friedman: Az USA nem fogja garantálni Európa biztonságát

Friedman: Az USA nem fogja garantálni Európa biztonságát

Orbán Viktor, szemben az Európai Unióval, hajlandó kimondani a nyilvánvalót a kontinens iszlamizálódásáról – mondta George Friedman magyar származású amerikai geopolitikai elemző a Mandinernek.

A szerdán megjelent interjúban Friedman arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem kívánja finanszírozni a nála nagyobb és gazdagabb Európa biztonságát, és nem kezd szíriai hadműveletekbe, mert az nem szolgálja az érdekét. Egzisztenciális szempontból a közel-keleti válság sokkal meghatározóbb Európa számára – jelentette ki. Friedman úgy véli: a szétesett EU-val szemben Orbán Viktor hajlandó kimondani a nyilvánvalót, holott Európa iszlamizálódása szerinte a párizsi és a brüsszeli merényletekből is látszik. Az elemző hozzátette, hogy éppen azért tiszteli a magyar miniszterelnököt, mert ő kimondja ezt.

Az Egyesült Államok kormányával szemben a normál amerikai tudja, hogy „nem minden muszlim terrorista, de azt is, hogy majdnem minden terrorista muszlim” – mondta George Friedman. Véleménye szerint Orbán Viktor megoldása, hogy „ne jöjjön senki”, érthető, hiszen a fundamentalistákat nem lehet megkülönböztetni a többi muzulmántól.

A nemzetállamok garantálják Európa biztonságát

Az elemző közölte: bár Magyarországnak rossz a kapcsolata az amerikai kormánnyal, de remek a viszonya Amerikával. Ugyanakkor, mivel az EU széteső állapotban van, az Egyesült Államok számára felértékelődnek a bilaterális kapcsolatok. „Olyanok, amilyenek már vannak Lengyelországgal és Romániával, és amilyen jó lenne, ha lenne Magyarországgal is” – fogalmazott, hozzátéve: az Egyesült Államok megszabja a jó kapcsolat árát. Magyarországnak kellene állnia a létesítendő támaszpontok költségét és F–16-os harci gépeket kellene vásárolnia – tette hozzá George Friedman.

Európa biztonságát az Egyesült Államok nem fogja garantálni, az EU pedig nem képes a problémát megoldani. A nemzetállamok, Lengyelország vagy Magyarország viszont igen, és ezzel Orbán Viktor tisztában van – mondta az amerikai elemző.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »