Gašpar: nem esztelen lövöldözés történt

Gašpar: nem esztelen lövöldözés történt

POZSONY. Csak a vizsgálat lezárulta mutatja meg, hogy hibáztak-e a rendõrök, amikor Garamszentbenedek közelében rálõttek egy menekülõ autóra, minek következtében életét vesztette egy 17 éves fiatal – jelentette ki Tibor Gašpar országos rendõrfõkapitány.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, szombatról vasárnapra virradóra Garamszentbenedeken (Hronský Beòadik) közelében rendõrök meg akartak állítani egy Seat Leon márkájú autót, de annak vezetõje menekülni kezdett. A rendõrök üldözõbe vették, majd mikor többszöri figyelmeztetésre sem állt meg, elõbb figyelmeztetõ lövéseket adtak le, majd célzott lövést is. Mint késõbb kiderült, az egyik lövedék eltalálta az autó egyik utasát, a 17 éves Tomáš belehalt sérüléseibe.

„Nem esztelen lövöldözésrõl volt szó, folyamatos, szabályozott folyamat zajlott, amelyet az operációs tisztnek is bejelentettek” – közölte az országos rendõrfõkapitány. Gašpar szerint a rendõr, aki szombatról vasárnapra virradóra a menekülõ autóra lõtt, a törvény értelmében cselekedett. Azt fogják vizsgálni, megfelelõ óvatossággal járt-e el, nem oldhatta-e meg a helyzetet más módon.

Miért használt fegyvert a rendõr?

Tibor Gašpar szerint a rendõrök azért használtak fegyvert, mert a sofõr agresszívan és veszélyesen vezetett, és el akart menekülni elõlük. „Az üldözés során néhányszor veszélybe kerültek a szembejövõ autók. Úgy vélem, ez is az oka volt annak, miért döntöttek úgy a rendõrök, hogy az autót fegyverrel állítják meg” – magyarázta az országos rendõrfõkapitány.

A közlekedésrendészet munkatársai az Újbánya (Nová Baòa)– Oromfalu (Orovnica)– Barsberzence (Tekovská Breznica) útvonalon végeztek ellenõrzést. Vasárnap 0.45-kor észrevettek az újbányai töltõállomásnál egy autót, amely a város központja felõl Oromfalu irányába tartott.

Ismerték a gépkocsi vezetõjét

A rendõrfõkapitány szerint a rendõrök tudták, hogy ezzel az autóval gyakran megsértik a közlekedési szabályokat, és a jármûvet egy 19 éves fiatalember szokta vezetni jogosítvány nélkül. Egy korábbi közlekedési ellenõrzés során a fiatalember megpróbált elütni egy rendõrt.

A rendõrök úgy döntöttek, megállítják az autót, és bekapcsolták a szirénát. A sofõr azonban nem állt meg, igyekezett elszökni, közben veszélyeztette a szemközti sávban haladó gépkocsit. „Az üldözés Oromfalu irányában folytatódott. A falu után a járõr vezetõje úgy döntött, fegyvert használ. Körülbelül 30 másodperc alatt három figyelmeztetõ lövést adott le. A második lövés után tájékoztatta az operációs központot a fegyver használatáról, és arról, hogy olyan autót üldöznek, amelyik nem akar megállni” – magyarázta Gašpar.

A rendõr ezután rálõtt az autóra, a hátsó kereket akarta eltalálni. A lövés az autó csomagtartóját érte, és áthatolt a hátsó ülésen, amelyen a 17 éves Tomáš ült.

„A gépkocsi annak ellenére, hogy eltalálták azt, és ezt a benne ülõk is észleleték, tovább menekült a város, a vasúti átjáró felé” – pontosította az országos rendõrfõkapitány. Itt az autó megcsúszott, majd lerepült az úttestrõl. A rendõrök csak az autó átvizsgálása során vették észre, hogy a hátsó ülésen egy véres fiatalember fekszik, akinek elsõsegélyt nyújtottak, hívták a mentõket és a további járõröket.

„Sajnálom, hogy egy fiatal, ártatlan ember életét vesztette. A rendõrök nem láthatták, kik ülnek az autóban, mivel annak ablakain sötétítõ fólia volt, és sötét volt. A fegyver használatára csak az üldözés során lett szükség, mivel a sofõr arrogáns módon vezetett, másokat is veszélyeztetett” – állapította meg Gašpar. Hozzátette, megpróbálnak javítani a rendõrök lövészeti kiképzésén, hogy ilyen eset ne ismétlõdhessen meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »