Gazdaság és biztonság (Videó!)

Gazdaság és biztonság (Videó!)

Amerikai harci helikopterek vásárlásáról írt alá az Egyesült Államok kormányának címzett szándéknyilatkozatot tegnap Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, miután Mihai Tudose miniszterelnök és a kormány több tagja a Bell Helicopter cég képviselőit fogadta.

A kormány közleménye nem részletezi, hogy az ajánlat hány helikopter beszerzésére vonatkozik és mekkora pénzösszeget fordítanak erre. Az viszont kiderült: Bukarest vegyesvállalatot akar alakítani az amerikai céggel, s az lehetővé tenné a gyártási technológia átvételét, akárcsak azt, hogy a harci helikoptereket Romániában gyártsák.

„A döntés jelentős előrelépés mind az ország gazdasági fejlődése, mind a térség biztonsága szempontjából” – hangsúlyozza a kormányközlemény, hozzátéve, hogy a harci helikopterek beszerzése a hadsereg felszerelésének nemrég elfogadott tízéves fejlesztési tervén alapul.

Romániában működik már egy külföldi csúcstechnológiát meghonosító és jelentős állami megrendelésekre váró helikoptergyár. Az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki üzemét Francois Hollande francia elnök Dacian Cioloş miniszterelnökkel közösen avatta fel tavaly szep­temberben.


Bell Boeing V-22 Osprey bemutatófilmje

A Brassó melletti üzemben Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket tervez gyártani a francia cég, amely nem titkolta, hogy első körben főleg román megrendelésekre számít.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »