Gondolatok az Eurovíziós Dalfesztivál után

Gondolatok az Eurovíziós Dalfesztivál után

Véget ért a kijevi Eurovíziós Dalfesztivál. Az ukrán főváros vendégei és a show-műsor határon túli nézői meggyőződhettek arról, hogy az ukránok képesek lebonyolítani és igazi ünneppé varázsolni egy ilyen rendezvényt. A dalfesztivál utolsó napján Avgyijivka település négy lakosa vesztette életét Kelet-Ukrajnában. E tragédia miatt Ukrajna elnöke lemondta részvételét a fesztivál döntőjén, de méltó módon zártuk a rendezvényt.

Jon Ola Sand, az Eurovízió igazgatója hibátlannak nevezte az ukrajnai dalfesztivált. De voltak kísérletek a lejáratására. Például Oroszország szándékos provokatív lépése, amellyel egy olyan versenyzőt indított, aki az ukrán hatóságok engedélye nélkül koncertet adott a Krímben annak Oroszország általi annektálása után, és támogatta a félsziget bekebelezését. Beleegyezhetett-e Ukrajna az ő részvételébe annak ellenére, hogy ilyen törvénysértés hároméves kitiltást von maga után? Szerintem abban egyetértés van, hogy csak a diktatórikus rezsimekben lehetséges a törvénnyel való manipuláció a felelősségre vonás elkerülése érdekében. Ugyanakkor az EU értékrendje a működő jogállamiságon alapul. A bolgár versenyzővel szemben is a törvényeinknek megfelelően cselekedtünk. Ő még kiskorúként látogatott el a Krímbe, amikor Ukrajna még nem hozott jogszabályokat az ideiglenes orosz megszállás alatt lévő területekre való be- és kiutazására vonatkozóan, tehát az ő esetének teljesen más a jogi háttere. Ukrajna ezzel is az európai közösséghez való tartozását demonstrálta.

A nemzetközi jog megsértése és a szomszédos ország megtámadása nemzetközi esemény, s egy fogyatékos ember felhasználása a másik ország területe bekebelezésének törvényesítéséhez megengedhetetlen. A törvények betartása, a saját biztonságunk védelme az európai gyakorlat része. Ez az információs biztonságra is vonatkozik, amelynek érdekében Ukrajnában nemrég betiltották az orosz közösségi és keresőoldalakat, valamint néhány más internetes szolgáltatás használatát, mivel a szólásszabadság nem jogosít fel felforgató-információs cselekedetekre.

Hírdetés

Egyébként az ukrán–magyar kapcsolatokban is fontos közösen ellenállnunk az információs provokációknak. Ennek egyik legfrissebb példáját a napokban láttunk, amikor Kárpátalján hamis „magyar nyelvű” táblák alapján fiktív történetet gyártottak azzal a céllal, hogy a helyi magyar kisebbséget szeparatistaként tüntessék fel. Az orosz médiában rögtön meg is jelent a hír. Ugyanakkor az ukrán biztonsági szolgálat által letartóztatott gyanúsított bevallotta, hogy az orosz szervezőkkel együttműködve bonyolította le az akciót.

Igen, az Eurovíziós Dalfesztivál ráirányította a figyelmet Ukrajnára. De ez nem pillanatnyi figyelem volt. Egyre nagyobb teret nyer a felismerés, hogy Európa sorsa és jövője most dől el Ukrajnában. Ukrajna már harmadik éve nem adja fel az orosz agresszióval szembeni harcot. Arra számítunk, hogy a szankciós nyomás Oroszországra folytatódni fog a minszki megállapodások betartása és az agresszió beszüntetése érdekében.

Ukrajna kitört Moszkva árnyékából, amikor Oroszország fegyveres agressziót indított ellene. Rövid idővel ezelőtt még sokan nem hitték el, hogy Ukrajna vízummentességet kap az EU-tól, de májusban az unió meghozta utolsó, pozitív döntését. Ugyanúgy nem fognak igazolódni a negatív előrejelzések országunk EU- és euroatlanti tagságával kapcsolatosan sem. De jelenleg számunkra nem az időbeni keret megvitatása a fontos, hanem a társulási megállapodás végrehajtása, amely a gyakorlatban közelít minket az EU-hoz. Ez nem lesz sem olyan egyszerű, sem olyan gyors, mint szeretnénk, de nem is tart olyan sokáig, mint ahogy egyesek gondolják. Bejárva ezt az utat, Ukrajna megerősíti az Európai Uniót és a NATO-t, ami közös célunk. Ma viszont a legfontosabb számunkra a béke és területi egységünk helyreállítása, a reformok folytatása. Ebben számítunk európai partnereinkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »