Górcső alatt az orosz atomerőművek

Nagyon magas színvonalúra értékelte az oroszországi „nukleáris kultúrát”, a nukleáris létesítmények biztonságát mind technológiai, mind védelmi szempontból a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsának elnöke. A dél-afrikai Tebogo Seokolo az után nyilatkozott így, hogy a különböző országokat a NAÜ-nál képviselő nagykövetek küldöttsége ismét oroszországi atomobjektumokat keresett fel. A diplomaták ezúttal Szentpétervár környékén jártak, meglátogatták a Leningrádi Atomerőmű már működő és még épülő reaktorblokkjait, valamint a Balti Üzem hajógyárat is, ahol az első, a Lomonoszov akadémikusról elnevezett úszó atomerőmű, valamint a nukleáris jégtörők újabb nemzedékének példányai épülnek.

Ez már az ötödik ilyen látogatás volt. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közleménye szerint 42 államból érkeztek a hazájukat a bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél képviselő diplomaták Oroszországba. A delegáció ezzel rekord létszámot ért el. Mint Vlagyimir Voronkov, a Bécsben működő nemzetközi szervezeteknél akkreditált orosz képviselő a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, 2013-ban, az első ilyen viziten még mindössze heten vettek részt, és tavaly is csak húsztagú volt a NAÜ-küldöttség. Ezúttal gyakorlatilag az egész világot – Európát, Latin-Amerikát, Közép-Ázsiát, a Kaukázus vidékét, a Közel-Keletet, Afrikát és az ázsiai-csendes-óceáni térséget – képviselték a diplomaták.

A Leningrádi Atomerőműben tett látogatás legfontosabb napirendi pontja az atomenergia és a környezetvédelem kapcsolata volt – mondta Voronkov. A diplomata egyszersmind kifejtette: az erőmű a leningrádi terület egyik legtisztább vidékén található, és szemléletesen bizonyítja, hogy az atomenergia „zölddé válik”.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »