Gyanús lett a „szivárgás”

Egy hétköznapinak mondható „poloskát” – lehallgatókészüléket – találtak kedden a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában, Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalójában.

Az Index írta meg, hogy a rendőrség tiltott adatszerzés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a poloska ügyében. A Magyar Nemzet értesülése szerint miután több kényes információ is kikerült az MTVA-val kapcsolatban, szakemberek műszerekkel átnézték az elnöki tárgyalót is, és ekkor bukkantak az egyik szék háttámlájában, a kárpitban a lehallgatóberendezésre. Mint ahogy azt egy szakember közölte lapunkkal, ilyen készülék bármelyik nyugati ország bármely kémboltjában – Spyshop – szabadon beszerezhető. A konkrét készülék kis hatótávolságú poloska volt, olyan, amilyet például a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) soha nem használ, ellentétben az üzleti hírszerzésben dolgozó magáncégekkel. A készülék miatt bejelentést tettek a rendőrségen.

A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai vitték el végül a poloskát, amit igazságügyi szakértő vizsgál. Lehallgatókészülékek az ilyen cikkek kereskedelmével foglalkozó magáncégektől nálunk is szabadon beszerezhetők bárki által, hiszen kereskedelmük nem tiltott, csak a felhasználásuk. Hazánkban kizárólag az NBSZ hallgathat le törvényesen, minden egyes esetben külön megkért, részletesen megindokolt kérelemmel, bírói engedély alapján.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »