Gyerekek kiabáltak Márta Istvánnal, de ő nem bánta

Gyerekek kiabáltak Márta Istvánnal, de ő nem bánta

A fesztiválozók emlékezetére jellemző, hogy ha meglátják Katlan Tóni furgonját, elsőként nem egy veresegyházi vendéglőre gondolnak, hanem a Művészetek Völgyére. Csütörtökön így lehettek ezzel egy gellérthegyi bérház kapolcsozó lakói is, akik a hátsó kertjükbe kaptak egy hangkertészt is Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűművész személyében. Ám a hangkertész nem metsz ágakat énekelve, hanem arról gondoskodik, hogy minden fa alatt legyen egy dallam, s zenét szerez − ezúttal egy kánont komponált gyermekkórusra, egy zongorára és három tubára. A gyerekek − mintegy harmincan − a legalsó erkélyen sorakoztak fel, és Lola néni vezényletével látható élvezettel adták elő a Kapolcska, Kapolcska, kár lenne, ha nem volna! című művet. A kánon szövege pont ugyanez volt. – A Babérlevél iskola tanulóit hallhatták – mutatta be Márta István a kórust a hallgatóságnak, de a gyerekek se voltak restek, megmutatták, milyen is a zenei forte. – Liget! – kiabálták feléje. Mondani sem kell, Márta István zeneszerző ezek után többször „eltévesztette” a Babérliget Általános Iskola nevét, de a gyerekek mindvégig éberek maradtak, és éltek a korrekció lehetőségével.

Hírdetés

Bár a Művészetek Völgye alapítója már más kezébe adta szeretett fesztiválja irányítását, azóta sem mondhatni, hogy a babérjain nyugodna. Múlt évben útjára indította az Ormánság–Bőköz Fesztivált, most pedig mintegy száz, kilenc és tizenhat év közötti gyerek részére szervez összművészeti tábort, illetve minifesztivált, a Kapolcskát. Ami remélhetőleg legalább olyan vidám lesz, mint az azt beharangozó esemény. A június 17-től 25-ig megrendezendő Kapolcska első hat napjában a diákok kiváló alkotóművészek és tanárok vezetésével hét fő szekcióban ismerkedhetnek az egyes művészeti ágakkal. A népművészeti szekciót a Hagyományok Háza népművelői vezetik, a komolyzeneit Kovács Zalán László tubaművész, míg a kamarazenei és improvizációs csoportot Szirtes Edina Mókus. A színházművészet iránt érdeklődőket a Katona József Színház dramaturgja, Végh Ildikó irányítja, a médiakommunikációs szekciót Papp László, a Szent László Gimnázium médiatagozatának vezetője, a kézműves-foglalkozásokat – amelyeket elsősorban a kapolcsi gyerekeknek hirdetnek meg − a Levendula játszóház és alkotóműhely vezetője, Bordács Andrea, valamint Szurdi Éva keramikus. A tábor aztán háromnapos családi minifesztivállá alakul, ahol végig jelen lesz a Muzsikás Együttes. Ott lesz többek között a Kaláka, az Amadinda, a Kolibri Színház, Érdi Tamás zongoraművész, míg a Nemzeti Színház a János vitéz gyerekeknek szóló változatát mutatja be. De a főszereplők a helyiek és a táborozók lesznek, akiknek a szállásáról és ellátásáról a kapolcsi Kékabroszosok gondoskodnak.

Márta István álma, hogy Kapolcs és a környező települések nyári oktatási centrummá váljanak. Tartalmas, vidám táborokkal ez nem tűnik lehetetlenségnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »