Gyorsétteremből rendelte meg a bomba távirányítóját a Teréz körúti robbantó

Gyorsétteremből rendelte meg a bomba távirányítóját a Teréz körúti robbantó

Egy McDonald’s-ból rendelte meg a bombát működésbe hozó távirányítót a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja – tudta meg az Alfahír. Lapunk információi szerint a szerdán elfogott férfi volt az elmúlt időszakban az egyetlen személy, aki a robbantáshoz használt vevőegység típusát megvásárolta.

A TV2 csütörtökön arról számolt be saját információira hivatkozva, hogy a merénylő 4-5 – bombához is hasznosítható – áramkört rendelt a saját e-mail címéről. Az Alfahír úgy tudja: a gyanúsított egy McDonald’s-ban csatlakozott az internethez, és ott rendelte meg a vevőegység áramköreit.

A TV2 értesülése szerint a nyomozók a bombát működésbe hozó vevőegység áramkörének forgalmazóján keresztül találták meg a gyanúsítottat, akinek figyelték a postafiókját, hogy ha használja, akkor megtudják a tartózkodási helyét. Az elfogáshoz irányított DNS-mintavétellel igyekeztek meggyőződni a nyomozók arról, hogy valóban a merénylő nyomára akadtak – számolt be a csatorna. A mintát óvatosságból először a gyanúsított édesanyjától vették egy közúti ellenőrzés során, majd a DNS-mintát összevetették a merénylő hátizsákján talált nyomokkal. A csatorna úgy tudja: a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehet-e a merénylőnek a két évvel ezelőtti budapesti bankrobbantáshoz.

Központi Nyomozó Főügyészség: újabb robbantásra készülhetett a Teréz körúti robbantó

A TEK szerdán Keszthelyen elfogta a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét, akit több emberen elkövetett emberölés kísérlete és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolnak, s kezdeményezték előzetes letartóztatását. Újabb robbantásra készülhetett – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal közösen megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Mit lehet tudni a gyanúsítottról?

  • a büntetlen előéletű P. Lászlót Keszthelyen kapták el, egy piros Hondában ült, amikor lecsapták rá a kommandósok
  • Hírdetés

  • a gyanúsított gyerekkorában Taksonyban élt, majd édesapjával és húgával először külföldre mentek, majd a Keszthely melletti Karmacson éltek
  • a Blikk és a Bors is azt írja: P. László – aki korábban polgármester is volt – nem hiszi, hogy a fia követte volna el a budapesti robbantást, amelyben két rendőr megsérült
  • P. László magának való volt, barátai nem voltak, a helyik visszahúzódónak írták le
  • a Magyar Idők szerint P. László a falubéli robbantás mellett több próbát tartott Keszthelyi-hegységben is.
  • a Bors és a Blikk megtudta: Karmacson a lakók gyakran hallottak lövéseket, illetve éveken keresztül sorozatosak voltak a gyújtogatások a falu körül.
  • szintén a Blikk írt arról, hogy a térfigyelő kamerákon már a robbanás előtt napokkal megjelent a Karmacson elfogott férfi, és vélhetően terepszemlét tartott a helyszínen
  • a hatóságok szerint P. László újabb robbantásra készülhetett

  • Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »