Háború Brüsszelben: ki vezesse az EU-t? Elfogadhatatlan az összes…

Az EU több vezető személyisége is elkötelezte magát a közösség megmentése és megerősítése mellett – összefogás helyett azonban lehet, hogy széthúzás lesz a végeredmény, ha nem sikerül megegyezniük, ki vezesse a reformhadjáratot és az újjászülető uniót. Ugyanis hárman is vágynak a főszerepre, igaz, nem érnek egy fabatkát sem..

Néhány nap leforgása alatt Jean-Claude Juncker, Emmanuel Macron és Donald Tusk is felvázolta terveit, amelyekkel megmentenék a belső válságokkal küzdő EU-t. A három terv azonban nem fedi teljesen egymást, részben azért sem, mert mindhárom politikus magát helyezte a megmentő hadjárat élére – írja az Express.
:
Az Európai Bizottság elnöke nyitotta a sort: Juncker megreformálná a választási rendszert, EU-hadsereget állítana fel, és kiterjesztené az eurózónát és a Schengeni-övezetet.

Macron előbb Párizsban mutatta be menekültügyi ügynökséget, hadsereget, adókat, közös személyi igazolványt is tartalmazó terveit, majd Tallinnban már gazdasági kérdésekkel is foglalkozott, mert szerinte előbb a költségvetést kellene rendbe tenni.

Hírdetés

A sort az Európai Tanács elnöke zárta, aki riválisaival szemben nem csak célozgatott: egyértelműen közölte, hogy ő, Donald Tusk mindent megtesz az EU egységesítéséért, és emellett megoldást keres a lakosok olyan problémáira, mint a biztonság, a migránsválság vagy éppen a munkanélküliség.

Bár beszédeikben Tusknak sikerült igazán az uniós állampolgárokat érintő problémákat felsorolnia, a három politikus csatájában ő a legkevésbé esélyes a „poszterfiú” szerepre – Juncker és Macron sokkal ambiciózusabb, karakteresebb szereplő, így nem kizárt, hogy kettejük közül kerül ki Brüsszel „királya”.

Ehhez azonban az is kell, hogy Angela Merkelt még hosszú hónapokig lekösse a német koalíció kialakítása – mert ha a német kancellár is beszáll a viaskodásba, a férfiaknak esélye sem marad a vezető szerepre.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »