Hajtóvadászat indult a londoni robbantó ellen

A rendőrség szerint a pokolgép „nem megfelelően” lépett működésbe, így nem okozott sokkal nagyobb pusztítást.

Hajtóvadászat folyik a Parsons Green-i robbantás kapcsán – jelentette ki a londoni polgármester. „Az elkövetőt vagy elkövetőket el fogjuk kapni” – mondta el Sadiq Khan. Közben a SkyNews arról írt, hogy a biztonsági kamerák felvételeire támaszkodnak a nyomozók, akik a Wimbledon és a robbanás helyszíne közötti megállókra fókuszálnak. A BBC szakértője, Frank Gardner elmondta, hogy az utazók mobiltelefonjainak felvételeit fel fogják használni.

Több halottja is lett volna a merényletnek

„Amennyiben megfelelően működik a robbanószerkezet, mindenkit megölt volna körülötte” – magyarázta a szakértő. A bomba ahelyett, hogy szétrobbant volna, hevesen égett egy tűzcsóvát lövellt ki, emiatt keletkezett az embereknek könnyebb égési sérülése – derül ki Gardner szavaiból.

„Úgy tűnik, a szerkezet meghibásodott vagy nem az Iszlám Államhoz hasonló csoportok által kedvelt aceton-peroxid alapú pokolgép volt. Inkább olyan, mint a bostoni maraton alatt használt bomba, ami egy kuktához hasonlít” – ezt már Major General Chip Chapman mondta a SkyNewsnak. A rendőri vezető is megerősítette, hogy amennyiben megfelelően robban fel a szerkezet, több életet is kiolt.

Csak részben robbant fel a pokolgép – mondta el a Sun a Chatham House szakértője, aki kiemelte, hogy valószínűleg otthon gyártott anyagot használtak. „Némi megnyugvást adhat, hogy nem tudtak hozzáférni kereskedelmi robbanószerekhez, melyek sokkal nagyobb pusztításra képesek” – tette hozzá.

Rossz volt az időzítés?

Korán robbant fel a pokolgép, vélekedtek más szakértők, akiket a bulvárlap kérdezett. A világ még jobban felfigyelt volna rá, ha a Parsons Green-i megálló helyett Notting Hillnél vagy Paddington Stationnél robban – tették hozzá.

A fenti teóriát támasztja alá az a hír, mely szerint időzítőt is találtak a szerkezeten.

Korábbi cikkünket a merényletről az alábbi linken olvashatja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »