Hajtóvadászat indult a londoni robbantó ellen

Hajtóvadászat indult a londoni robbantó ellen

LONDON. Nem hivatalos értesülések szerint a nyomozóhatóságok a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a londoni metróban péntek reggel elkövetett merénylet gyanúsítottját. A rendõrség szerint a pokolgép „nem megfelelõen” lépett mûködésbe, ezért nem okozott sokkal nagyobb pusztítást. A merényletben 22 ember sérült meg, egyikük állapota sem súlyos.

Hajtóvadászat folyik a Parsons Green-i robbantás kapcsán – jelentette ki a londoni polgármester. „Az elkövetõt vagy elkövetõket el fogjuk kapni” – mondta el Sadiq Khan. Közben a SkyNews arról írt, hogy a biztonsági kamerák felvételeire támaszkodnak a nyomozók, akik a Wimbledon és a robbanás helyszíne közötti megállókra fókuszálnak. A BBC szakértõje, Frank Gardner elmondta, hogy az utazók mobiltelefonjainak felvételeit fel fogják használni.

Több halottja is lett volna a merényletnek

„Amennyiben megfelelõen mûködik a robbanószerkezet, mindenkit megölt volna körülötte” – magyarázta a szakértõ. A bomba ahelyett, hogy szétrobbant volna, hevesen égett és egy tûzcsóvát lövellt ki, emiatt keletkezett az embereknek könnyebb égési sérülése – derül ki Gardner szavaiból.

„Úgy tûnik, a szerkezet meghibásodott vagy nem az Iszlám Államhoz hasonló csoportok által kedvelt aceton-peroxid alapú pokolgép volt. Inkább olyan, mint a bostoni maraton alatt használt bomba, ami egy kuktához hasonlít” – ezt már Major General Chip Chapman mondta a SkyNewsnak. A rendõri vezetõ is megerõsítette, hogy amennyiben megfelelõen robban fel a szerkezet, több életet is kiolt.

Csak részben robbant fel a pokolgép – mondta el a Sun a Chatham House szakértõje, aki kiemelte, hogy valószínûleg otthon gyártott anyagot használtak. „Némi megnyugvást adhat, hogy nem tudtak hozzáférni kereskedelmi robbanószerekhez, melyek sokkal nagyobb pusztításra képesek” – tette hozzá.

Rossz volt az idõzítés?

Korán robbant fel a pokolgép, vélekedtek más szakértõk, akiket a bulvárlap kérdezett. A világ még jobban felfigyelt volna rá, ha a Parsons Green-i megálló helyett Notting Hillnél vagy Paddington Stationnél robban – tették hozzá.

A fenti teóriát támasztja alá az a hír, mely szerint idõzítõt is találtak a szerkezeten.

Theresa May: marad a jelenlegi terrorkészültségi szint

Nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje – mondta péntek délután a brit miniszterelnök. Theresa May, aki pénteken a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestülete, a COBRA ülésén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak elmondta: a Nagy-Britanniában érvényes riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentõs valószínûséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.   

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveirõl kap konkrét értesüléseket.   

A brit kormányfõ kijelentette ugyanakkor, hogy a metróban elkövetett péntek reggeli merénylet nyomozásának elõrehaladtával folyamatosan felülvizsgálat alatt tartják a jelenlegi terrorkészültségi szintet. Hozzátette: az utazóközönség megerõsített fegyveres rendõri jelenlétet fog érzékelni a londoni tömegközlekedési hálózaton. Theresa May arra kérte a londoniakat, hogy "éljék mindennapi életüket, de maradjanak éberek".

A Sky News brit hírtelevízió meg nem nevezett biztonsági forrásokat idézve azt közölte péntek délután, hogy a rendõrség a zártláncú térfigyelõ kamerák felvételein azonosította a délnyugat-londoni Parsons Green metróállomáson elkövetett reggeli merénylet gyanúsítottját. A tévétársaság értesülését hivatalosan egyelõre nem erõsítették meg.

May bírálta Donald Trump kijelentéseit

Péntek délutáni nyilatkozatában Theresa May alig burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi Twitter-üzenetét. Trump az online üzenõportálon azt írta, hogy az ilyen terrorcselekményeket "beteg, szellemileg leépült emberek követik el, akik a Scotland Yard látókörében vannak".

A BBC televízió kérdésére, hogy Trump "tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem", a brit kormányfõ úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévõ nyomozásról találgatásokba kezd. May kijelentette: a brit kormány szorosan együttmûködik az internetszolgáltató vállalatokkal abban a kérdésben, hogy miképp lehetne útját állni az online fórumokon terjesztett szélsõséges terrorista és gyûlöletpropagandának.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »