Halálra gyógyszereztek egy asszonyt az egyik fővárosi kórházban

Halálra gyógyszereztek egy asszonyt az egyik fővárosi kórházban

Halálra gyógyszereztek egy asszonyt az egyik fővárosi kórházban

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Szent János Kórház egyik ápolója, valamint két orvosa ellen. Az ápoló esetében a vád a bűncselekmény minősített esete: halált okozó gondatlan veszélyeztetés.

Hírdetés

A 88 éves asszony 2015 januárjában, szívpanaszokkal került be a kórházba, ahol másnap keringési és légzési elégtelenség miatt elhunyt. A boncolás megállapította, hogy a beteg halálát mérgezés okozta. Szervezetében toxikus mennyiségben lehetett kimutatni egy opiát hatóanyagú fájdalomcsillapító szert, az orvosi dokumentációban viszont nem volt nyoma annak, hogy alkalmazták volna nála ezt a szert. Az asszony hozzátartozói ezért feljelentést tettek a rendőrségen.

A nyomozás megállapította, hogy a nappali és az éjszakai ügyeletes orvos egymástól függetlenül rendelte el a fájdalomcsillapító alkalmazását, a kezelést azonban nem tüntették fel a lázlapon. Az éjszakás ápoló pedig mindenféle orvosi utasítás nélkül, önhatalmúlag adott be kapszulában, majd injekció formájában újabb adag fájdalomcsillapítókat a betegnek.

A vádirat szerint az asszony halálát a gyógyszer túladagolása okozta.

Az ügyben jelenleg a Budapesti Nyomozó Ügyészségen is folyik egy eljárás. A belgyógyászati osztályon ugyanis – a főnővér utasítására – meghamisították a beteg kórházi kezelésével kapcsolatos dokumentációt, és azt adták át a rendőrségnek.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »