Hallgat a tárca a kerítésről

Hallgat a tárca a kerítésről

Már megvan, ki fogja megtervezni a magyar–szerb határon lévő kerítés melletti úgynevezett manőverutat – tudta meg a Magyar Nemzet. Ennél többet azonban a Belügyminisztérium nem közölt, így azt sem, hogy melyik a nyertes cég. Lesznek még átkelőhidak és elektromos hálózat is, itt azonban még folyamatban vannak a beszerzések. Közbeszerzést egyik esetben sem kell, illetve kellett lefolytatni, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ugyanis korábban hozzájárult, hogy ezt kihagyják a folyamatból.

Igen szűkszavú a Belügyminisztérium (BM) azzal kapcsolatban, hogy mennyit költöttek el azokból a milliárdokból, amelyekből közbeszerzés nélkül hajthatnak végre beruházásokat a határvédelem érdekében. Csak a honvédelmi és rendészeti bizottság az elmúlt hónapokban legalább 20 milliárd forint felhasználása kapcsán engedélyezte, hogy a BM-nek ne kelljen pályázatot kiírnia, ajánlattevőket versenyeztetnie, hanem ezek alól mind mentesülhessen. Ezeket a napirendi pontokat a testület ráadásul mindig zárt ülésen tárgyalta, így a részleteket homály fedi. Annyi ismert, hogy az indok általában a jelenleg is az egész országban érvényben lévő tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet volt, bár az azóta sem világos, hogy napjainkban mi szükség van ennek a fenntartására, hiszen az okokat korábban hosszú évekre titkosították.

Azt lehet tudni, hogy a honvédelmi bizottság idén márciusban körülbelül 10 milliárd forint esetében engedélyezte a BM-nek a közbeszerzés elhagyását, az akkori tájékoztatás szerint ez a magyar– román határszakaszon esetlegesen kiépítendő kerítésre volt félretéve. A minisztérium a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy ebből a pénzből csaknem 2,1 milliárd forint a büntetés-végrehajtási szervezetet érinti, ám mivel a határzár megépítését a kormány mégsem rendelte el, a pénzt nem hívták le. Lapunk úgy tudja, hogy a fennmaradó összegből magáncégekkel kötöttek volna szerződést, ám egyelőre ezt sem költötték el.

Hírdetés

Egy hónappal később a bizottság – információink szerint – szintén 10 milliárd forint körüli összeg esetében engedélyezte a közbeszerzés kihagyását, ez a magyar–szerb szakaszon lévő kerítés melletti út, illetve világítás kiépítésére szólt. A BM úgy tájékoztatott, a manőverút tervezésére a büntetés-végrehajtás már lefolytatta a beszerzési eljárást, a nyertes ajánlattevő elkészítette a tervdokumentációt. Erről azonban többet, így a nyertes cég nevét sem árulták el. Annyit tettek még hozzá, hogy a manőverút, az átkelőhidak és az elektromos hálózat kivitelezésére folyamatban vannak a beszerzési eljárások.

Legutóbb múlt hétfőn, a honvédelmi bizottság Röszkére kihelyezett bizottsági ülésén döntöttek a képviselők a BM előterjesztésére egy újabb közbeszerzés alóli mentesítésről. Erről azonban hiába kérdeztük a tárcát, a tervezett beruházással kapcsolatos egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. A Magyar Nemzet azonban úgy tudja, hogy néhány milliárdos összegről van szó, ami a már meglévő határzár, vagyis a kerítés technikai jellegű fejlesztésével függ össze.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »